نقش آمریکا در حمله به نیروهای حشد شعبی

به گزارش بالیو، خبرنگاران، گروه بین الملل - فاطمه صالحی: عراق طی روزهای گذشته شاهد تحولات مهم و البته تأسف برانگیزی بوده است. وقوع 2 حمله انتحاری در پایتخت این کشور طی روز پنجشنبه که دست کم 30 کشته و 110 زخمی برجای گذاشت یکی از مهم ترین تحولات امنیتی عراق در چند روز اخیر محسوب می گردد.

نقش آمریکا در حمله به نیروهای حشد شعبی

بعد از گذشت چند روز از این حمله، یک حمله تروریستی دیگر علیه نیروهای حشد شعبی عراق در شمال استان صلاح الدین صورت گرفت. در همین خصوص، منابع خبری گزارش دادند که شماری از نیروهای حشد شعبی عراق در درگیری با داعش در شمال استان صلاح الدین به شهادت رسیدند. سازمان حشد شعبی عراق از درگیری شدید نیروهای این سازمان با عناصر تروریستی داعش در صلاح الدین خبر داده بود.

تیپ 22 حشد شعبی توانست در عملیاتی که بمنظور مقابله با حمله شبانه داعش در استان صلاح الدین انجام شد، تروریست ها را به محاصره درآورد. در جریان این درگیری های شدید که در منطقه العیث رخ داد 10 تن از رزمندگان حشد شعبی به شهادت رسیدند.

نکته مهم در این عملیات و حمله عناصر تروریستی داعش به نیروهای حشد شعبی، حمایت مستقیم نظامیان آمریکایی از این عناصر نهفته است. یک منبع امنیتی عراقی اعلام نموده بود که حمله تروریستی صورت گرفته علیه تیپ 22 نیروهای حشد شعبی عراق با حمایت نظامیان آمریکایی صورت گرفته است. بر اساس آنچه که این منبع امنیتی عراقی فاش نموده است، این حمله که در شمال استان صلاح الدین صورت گرفته، با حمایت و برنامه ریزی مستقیم نظامیان آمریکایی صورت گرفته است.

ماجرا از آن قرار است که چند روز قبل، دوربین های حرارتی متعلق به نیروهای حشد شعبی جنگنده های اشغالگران آمریکایی را در زمان فرود در بلندی های حمرین رصد نموده بود. به نظر می رسد که اشغالگران آمریکایی از این طریق، تسلیحات و تجهیزات نظامی برای حمایت از گروه های تروریستی منتقل نموده اند.

مسأله مهم در این خصوص این است که حمله به نیروهای حشد شعبی با حمایت آمریکا دقیقاً چند روز بعد از انفجارهای تروریستی در یکی از میادین بغداد صورت می گیرد؛ نکته ای که از وجود یک سناریو به کارگردانی آمریکا، برای ناامن جلوه دادن عراق از یک سو و تضعیف نیروهای حشد شعبی از سوی دیگر خبر می دهد.

شاهد مثال این مدعا، استفاده عناصر داعش در جریان این حمله از سلاح های سنگین است؛ تسلیحاتی که تنها به وسیله نظامیان آمریکایی می تواند به دست آنها رسیده باشد. علاوه بر آن، فرود جنگنده های آمریکایی در بلندی های حمرین هیچ توجیهی جز تحقق این هدف ندارد.

مسأله بعدی در مورد تحولات اخیر عراق، مطرح شدن نگرانی ها درباره احتمال فعال شدن نقشه تجزیه عراق در سایه حضور جو بایدن در پست ریاست جمهوری آمریکا است. دیگر بر کسی پوشیده نیست که اگر این طرح و نقشه عملیاتی گردد، پیامدهای وخیمی برای عراق و منطقه به دنبال خواهد داشت. بایدن جز کسانی بود که در میان اعضای دموکرات کنگره، لشکرکشی آمریکا به عراق را در سال 2003 تأیید کرد.

بایدن در جریان مقاله خود که در روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در سال 2006 منتشر شد، طرح تجزیه عراق بر اساس مبانی طایفه ای و نژادی را بیان کرد.

وی هم چنین در زمانی که ریاست کمیسیون امور خارجه مجلس سنا را برعهده داشت، تمام کوشش خود را برای حمایت از این لشکر کشی و به حاشیه راندن تبعات آن در آینده عراق، به کار گرفت. بایدن هم چنین جز کسانی به شمار می رود که از طرح تجزیه عراق و تبدیل آن به چند بخش در شمال (نمودها)، غرب (اهل تسنن)، مرکز و شرق (شیعیان)، حمایت می نماید.

نباید فراموش کنیم که مهم ترین تهدید در حال حاضر علیه عراق، وجود افکار قدیمی بایدن، در دولت جدید آمریکا است؛ افکاری که حامی شکاف ها و اختلافات طایفه ای در این کشور به عنوان ابزاری برای حکمرانی محسوب می گردد.

آمریکایی ها از دیرباز به ویژه در دوره دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق این کشور نشان داده اند که در عراق به هیچ خط قرمزی قائل نبوده و اساساً عرف های دیپلماتیک را در این کشور به رسمیت نمی شناسند.

یکی از مسائلی که نقدها گسترده محافل سیاسی و سیاستمداران عراقی را در کنار اقشار مختلف جامعه این کشور برانگیخته است، فعالیت های سفارت آمریکا در بغداد است؛ وجود یک سفارتخانه خارجی در یک کشور دیگر نمی تواند به خودی خود عامل انتقاد و نگرانی باشد بلکه عملکرد آن و نحوه موضع گیری های این سفارتخانه در کنار فعالیت های غیر دیپلماتیک، می تواند، نگرانی های مشروعی را در میان عراقی ها برانگیزد.

سفارت آمریکا در بغداد از مدت ها قبل نه فقط یک سفارتخانه بلکه به یک پادگان و پایگاه نظامی تمام عیار در این کشور تبدیل شده است. مانورهای نظامی، وجود تانک ها و تجهیزات گسترده نظامی در این سفارتخانه و نیروهای رزمی، که همه و همه باعث ایجاد رعب و وحشت در میان مردم عراق شده، نمی تواند در چارچوب فعالیت های دیپلماتیک بگنجد.

مداخله جویی های این سفارتخانه در موضوعات داخلی عراق و صدور بیانیه های غیر دیپلماتیک در جریان هر درگیری و آشوبی که در این کشور رخ می دهد نیز در جای خود، قابل تأمل است. تمام این مسائل باعث شده تا گروه های عراقی بیش از پیش عزم خود را برای اخراج نظامیان آمریکایی از این کشور جزم نمایند.

البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم درست است که بیش از یکسال از تصویب مصوبه اخراج نظامیان آمریکایی از عراق توسط مجلس این کشور می گذرد و هنوز اقدام مهمی در این خصوص صورت نگرفته است، اما دولت بغداد اعلام نموده است که این موضوع در سایه حضور دولت جدید در آمریکا به دست فراموشی سپرده نخواهد شد.

فؤاد حسین وزیر خارجه عراق به تازگی در جریان یک سخنرانی اعلام نموده است، ما از دولت جدید آمریکا درخواست خواهیم کرد تا نشست های مربوط به گفت وگوهای راهبردی را ادامه داده و تیم مذاکره نماینده جدیدی را از جانب خود برای آنالیز موضوعات امنیتی و نظامی مربوط به حضور نیروهای آمریکایی در عراق مشخص کند.

در هر صورت باید گفت که آنالیز تحولات میدانی اخیر در عراق در سایه حضور بایدن در رأس قدرت در آمریکا، همه و همه، نگرانی ها را نسبت به وجود یک سناریو برای بازگرداندن اختلافات طایفه ای و تضعیف نیروهای مقاومت عراق و فعال سازی طرح تجزیه این کشور، برانگیخته است که باید مورد توجه و اهتمام مقامات عراقی و هوشیاری گروه های سیاسی این کشور قرار بگیرد.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 7 اسفند 1399 بروزرسانی: 7 اسفند 1399 گردآورنده: balio.ir شناسه مطلب: 1585

به "نقش آمریکا در حمله به نیروهای حشد شعبی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقش آمریکا در حمله به نیروهای حشد شعبی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید