دغدغه های چندین ساله نابینایان در شهر اولین ها
به گزارش بالیو، خبرنگاران/آذربایجان شرقی نابینایان و کم بینایان، قشری از افراد دارای معلولیت و عضوی از جمعیت ایرانی هستند که هم چون سایر افراد این جامعه، حق زندگی بدون دغدغه را دارند اما با وجود گذشت چندین سال از تصویب قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، شاهد تداوم دغدغه های این قشر در تبریز و شهر اولین ها هستیم.
15 اکتبر مصادف با 23 مهرماه سالجاری به عنوان روز جهانی نابینایان و عصای سفید نامگذاری شده است. در راستای فرا رسیدن این روز مهم، موسسه نابینایان بصیر تبریز، (تنها موسسه فرهنگی هنری نابینایان شمالغرب کشور) نشستی با اصحاب رسانه برگزار نموده تا مسائل این قشر از مردم، هر چه بیشتر بیان گردد.
در ابتدای این نشست، مهدی برطرفتی، مدیرعامل موسسه نابینایان بصیر، با اشاره به تاسیس این موسسه در سال 88، اظهار کرد: این موسسه با هدف پوشش نابینایان شمالغرب کشور و ارائه آموزش های فرهنگی و هنری به این قشر، تاسیس یافته و حتی فراتر از آن، خدماتی را ارائه می دهد.
استعدادیابی و مهارت آموزی نابینایان
وی با اشاره به استعدادیابی و شناسایی توانایی های نابینایان در این موسسه، اضافه نمود: در گام بعدی، موضوع ارائه آموزش برای این افراد واقع شده است که موسسه بصیر در جهت مهارت آموزی نابینایان و کم بینایان کوشش می نماید.
وی در مورد یاری های توانبخشی این موسسه، گفت: نرم افزارهای گویا یا صفحه خوان، کتاب های گویا یا خطی و منابع مطالعاتی دانشجویان و دانش آموزان روشندل به وسیله این موسسه تهیه و توزیع می گردد.
برطرفتی با تاکید بر این که تامین یک زندگی مرفه برای نابینایان و کم بینایان، هدف اصلی این موسسه است، اظهار کرد: از بعد آموزشی، به مقدار چندین آکادمی در این موسسه فعالیت می کنیم و با بکارگیری اساتید مختلف، انواع آموزش های حوزه صنایع دستی، موسیقی و سایر توانبخشی های حرفه ای برای این قشر ارائه می گردد.
وی در ادامه اظهار داشت: متاسفانه با وجود این که نابینایان و کم بینایان هم همچون سایر مردم در این جامعه زندگی می نمایند اما مسائل زیاد و سنگ اندازی های فراوانی بر سر راستا آن ها بوده و تا به امروز هیچ نهاد و یا تشکل خاصی نتوانسته گام اساسی در زمینه یاری به زندگی هر چه بهتر نابینایان بردارد.
تبریز پایین تر از سایر کلانشهرها در مناسب سازی محیط
وی متذکر شد: در راستای عدم تعهد و عمل به قوانین مندرج در قانون حمایت از حقوق معلولان و عدم توجه اساسی به این قشر، امروز شهر تبریز نسبت به سایر کلانشهرهای کشور در مدارج پایین تری از بابت مناسب سازی محیط زندگی برای افراد دارای معلولیت واقع شده است.
دنیایی بهتر برای نابینایان با آگاهی سازی و اجرای قوانین
در ادامه روح الله ساعی، نایب رئیس موسسه نابینایان بصیر و مشاور مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی هم با اشاره به شعار روز جهانی عصای سفید سال جاری با عنوان دنیایی بهتر با آگاهی همه گیر با مشارکت نابینایان با برطرف موانع و اجرای قوانین گفت: دنیای بهتر برای نابینایان و کم بینایان زمانی تحقق می یابد که آگاهی فراگیر و همه گیر در جامعه ایجاد شده و عموم مردم به این باور برسند که نابینایان هم می توانند به توسعه جامعه یاری نمایند.
عدم تشکیل فراکسیون معلولان در مجلس شورای اسلامی
وی در مورد مطالبات عمومی نابینایان، اضافه نمود: با وجود سپری شدن 1.5 سال از تاسیس مجلس انقلابی اما هنوز فراکسیون معلولان در مجلس شورای اسلامی تشکیل نیافته در حالی که در دوره های قبلی مجلس اینگونه نبود.
وی ادامه داد: دیدار هایی با نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی داشتیم تا پیگیر تشکیل این فراکسیون باشند، چرا که این فراکسیون باعث پیگیری هر چه بیشتر حقوق معلولان و چانه زنی جهت تخصیص بودجه کافی برای حوزه توانبخشی و حل مسائل افراد دارای آسیب های جسمی چون نابینایان در مجلس می گردد.
ساعی در مورد مطالبات استانی نابینایان هم گفت: شش ماه است که پیگیر موضوع تشکیل کمیته اجرایی نظام نامه آموزش های فنی و حرفه ای برای افراد دارای معلولیت هستیم. مکاتبه این امر از اردیبهشت ماه 98 با ابلاغیه وزیر رفاه وقت به استان های کشور شروع شده است.
وی در مورد این نظام نامه، اضافه نمود: در ماده 14 قانون حمایت از حقوق معلولان، حق و قواعد استفاده از آموزش های فنی و حرفه ای برای افراد دارای معلولیت گنجانده شده ولی متاسفانه تا به امروز اقدامی جهت اجرایی شدن آن انجام نگرفته است. به تازگی اما با مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان گفتگویی داشته و اکنون تشکیل این کمیته در دست آنالیز است.
وی در ادامه در مورد این موسسه، اظهار کرد: تنها مجموعه فرهنگی و هنری برای نابینایان هستیم که در طول دوران کرونا، یار و یاور این قشر جامعه بوده و آموزش های خود را به صورت حضوری و مجازی پیش برده است. در این دوران حتی یک صفحه از جزوات نابینایانی که در حال تحصیل هستند هم جا نماند.
مشاور مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی با اشاره به تداوم خدمات دهی این موسسه برای تمامی نابینایان و کم بینایان، اضافه نمود: تعداد 900 فرد نابینا عضو این موسسه و در مجموع به همراه خانواده هایشان 5000 نفر در زیر مجموعه آن قرار دارند.
وی متذکر شد: مشکل اصلی این موسسه مربوط به مکان ساختمان آن است. متراژ ساختمان این موسسه جوابگوی برگزاری کلاس های نابینایان نیست. مسئولان شهری در طی 12 سال گذشته، قول تخصیص مکانی مناسب برای این موسسه را داده و حتی این موضوع به وسیله شورای شهر تبریز به تصویب رسیده اما شهرداری تا به امروز هیچ مکانی را تعیین ننموده است.
وی با اشاره به موضوع مناسب سازی محیط برای افراد دارای معلولیت، ادامه داد: 10 درصد از افراد جامعه دارای معلولیت هستند اما این قشر از جامعه بسیار کمتر از انتظار در سطح شهر دیده می شوند زیرا محیط برای حضور در سطح شهر برایشان مناسب نیست.
ساعی اضافه نمود: قانون حمایت از حقوق معلولان اکثریت نیازهای نابینایان را پوشش می دهد اما در اجرای این قانون با مشکل روبرو هستیم که نیازمند پیگیری نمایندگان مجلس است.
وی در ادامه از برگزاری مسابقه قانون خوانی از قانون حمایت از حقوق معلولان با هدف آگاهی سازی، دوچرخه سواری دو نفره روشندلان در روز آدینه و برگزاری جشنی با حضور نابینایان و خانواده هایشان در امفی تئاتر ائل گلی تبریز در روز شنبه رت از برنامه های برگزاری در روز عصای سفید سال جاری اطلاع داد.
در ادامه این نشست هم سایر اعضای هیات مدیره موسسه نابینایان بصیر به بیان مسائل دیگر نابینایان در سطح شهر پرداختند. بر اساس گفته آن ها، بعضی از اصناف هم چون سوپرمارکت ها، تعمیرکارها، رستوران ها، فست فود فروشی ها و ... اقدام به اشغال فضای پیاده روها می نمایند که این امر باعث بروز مشکل در رفت و آمد نابینایان می گردد.
به گفته این روشندلان، فرهنگ و رفتارهای غلط بعضی از افراد با نابینایان، شاید ناشی از عدم آگاهی ها باشند از طرفی هم استفاده از تعابیر و مثل های آزاردهنده از حتی در سریال های تلویزیونی باعث رنجش و ناراحتی نابینایان می گردد.
ناراحتی از عدم تبدیل شرایط نیروهای روشندل ادارات و سازمان های استان هم از دیگر دغدغه های نابینایان هست که به گفته این افراد، قانون سه درصد استخدام نیروها از بین معلولان رعایت نمی گردد و در این راستا اغلب نابینایان و خانواده های آن ها متضرر شده اند.
توجه به روشندلان فقط به روز عصای سفید منتهی می گردد
در ادامه این نشست، بهزار زادعلی اصغر، ورزشکار روشندل پارالمپیک تبریزی که عضو این موسسه است هم اظهار کرد: متاسفانه توجه به حق و حقوق قشر روشندل تنها در 23 مهرماه و روز عصای سفید منتهی می گردد.
وی با بیان این که بسیار شادمان هستم که چنین موسسه ای برای نابینایان در تبریز وجود دارد، اضافه نمود: بنده نزدیک به شش سال است که در یک باشگاه اروپایی فوتبال بازی می کنم، به جرئت می توان گفت که خدمات موسسه بصیر در حد خدمات و امکانات اروپایی است.
وی ادامه داد: استعدادها و توانایی های فراوانی در بین افراد دارای معلولیت به خصوص نابینایان وجود دارد که اگر فرصت برای ظهور و بروز آن فراهم گردد قطعا در صندلی های بسیار بالاتر از بنده قرار می گیرند.
بزرگترین دغدغه نابینایان، بحث اشتغال است
زادعلی اکبر با بیان این که بزرگترین دغدغه نابینایان بحث اشتغال است، گفت: این موسسه 900 عضو نابینا دارد و قطعا هر 900 نفر از آن ها مشکل اشتغال دارند.
بر اساس این گزارش و به گفته اعضای هیات مدیره این موسسه، تمامی اعضای آن در دوران کرونا واکسن های خود را دریافت نموده و تنها یک مورد ابتلا به کرونا در بین 900 عضو نابینا گزارش شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا