پادزهر پرتوهای بمب کثیف، مراحل آزمایش انسانی خود را آغاز می نماید
به گزارش بالیو، شرکت سینکلر اینترنشنال آزمایشات انسانی یک داروی ضد تشعشع نو به نام HOPO 14-1 را شروع نموده که برای یاری به برطرف آلودگی افرادی که در نتیجه یک حادثه هسته ای یا حمله بمب کثیف در معرض عناصر رادیواکتیو قرار گرفته اند، طراحی شده است.
بمب کثیف (Dirty bomb) نوعی جنگ افزار انفجاری است که در آن از یک انفجار غیرهسته ای برای پراکندن مواد پرتوزا و آلایش هسته ای محیط استفاده می گردد. اگر چه در بمب کثیف از انفجار هسته ای استفاده نمی گردد اما به علت آلودن کردن محیط به مواد پرتوزا گاه جزو جنگ افزارهای هسته ای به شمار می رود.
این بمب نیازی به داشتن مواد پرتوزای غنی شده مانند مواد بکار رفته در بمب هسته ای را ندارد. در عوض می تواند از مواد پرتوزای پسماند پرتوزای بیمارستانی، نیروگاه های هسته ای، یا آزمایشگاه های تحقیقاتی استفاده کند. استفاده از پسماند پرتوزا باعث می گردد که ساخت بمب کثیف بسیار مقرون به صرفه تر و سریعتر از جنگ افزار هسته ای باشد. برای نمونه می توان آنها را در صندوق عقب یک خودرو جابجا کرد. خطر اصلی از عناصر با نیمه عمر طولانی تر و مقدار مواجهه با آنهاست.
این آلاینده ها انتشاراتی مانند ذرات آلفا فراوری می نمایند که انرژی بسیار کمی دارند که می توانند در لایه های سلول های مرده روی پوست شما متوقف شوند. با این حال، اگر چنین عناصری استنشاق یا بلعیده شوند، می توانند بر روی بافت های نرم بدن قرار گیرند یا جذب شوند و DNA و فرآیند های بیوشیمیایی ظریف سلول ها را خراب نمایند.
راه درمان، حذف عناصر رادیواکتیو یا جلوگیری از ماندن آن ها در بدن است. شاید معروف ترین نمونه آن یدید پتاسیم باشد که به عنوان مکمل رژیمی فروخته می گردد، اما برای محافظت از بیماران تحت پرتودرمانی نیز استفاده می گردد و اغلب منابعی از آن ذخیره می شوند تا در صورت وقوع جنگ جهانی سوم به آن دسترسی وجود داشته باشد.
عمل اسلیو معده
رزرو هتل
خرید ساک پارچه ای
به طور خاص، یدید پتاسیم غده تیروئید را از آلوده شدن به ید رادیواکتیو محافظت می نماید. غده تیروئید ید و قرص های یدید پتاسیم را ذخیره می نماید و بدن را با ید پایدار بیش از حد پر می نماید و از جذب ید رادیواکتیو جلوگیری می نماید تا در نهایت از بدن خارج می گردد.
اما HOPO 14-1 عناصر رادیواکتیو را مستقیماً با شلاته کردن آن ها را می گیرد و از بدن خارج می نماید. عوامل شلاته نماینده ترکیباتی هستند که با یون های سنگین پیوند ایجاد نموده و این یون ها را از دسترس خارج می نمایند.
یعنی دارو به اتم های مقصر متصل می گردد و آن ها را از سلول های زنده جدا می نماید یا در وهله اول از جذب آن ها جلوگیری می نماید.
البته ایده جدیدی نیست. داروی دیگری به نام دی اتیلن تریامین پنتا استات (DTPA) برای استفاده در این مورد قبلا تأیید شده بود، اما باید با استفاده از نبولایزر به صورت استنشاقی یا تزریقی مصرف می شد. اما، HOPO 14-1 را می توان به صورت خوراکی یعنی به شکل قرص مصرف کرد.
نتایج این کارآزمایی بالینی برای اولین بار در انسان برای درک ایمنی این محصول و نحوه توزیع و حذف آن از بدن مهم است.
منبع: SRI International
منبع: یک پزشک