برج پیزا تا 200 سال آینده همچنان بی حرکت خواهد ماند

به گزارش بالیو، همه ایتالیا را به دلایل مختلفی از جمله هنر، معماری و حتی غذاها و دسرهای خوشمزه آن می شناسیم. اما شاید به جرات بتوان گفت که میان همه جاذبه های توریستی ایتالیا، چشمگیرترینشان برج کج پیزاست.

برج پیزا تا 200 سال آینده همچنان بی حرکت خواهد ماند

به گزارش خبرنگاران، این برج که در زبان ایتالیایی به آن تور پندنته دی پیزا می گویند، به عنوان یک برج ناقوس دار شناخته می شود. ساخته شدن این برج تقریبا دو قرن به طول انجامید و کج شدن آن بدون شک حاصل پی ضعیف آن و سست بودن خاک منطقه است و در واقع اشتباه انسانی در محاسبات ساخت این بنا سبب شد که برج پیزا به یکی از مجذوب کننده ترین منطقه ها توریستی دنیا تبدیل شود.

در سال 1172 میلادی یک بیوه پولدار ایتالیایی که برتا دی برناردو نام داشت، به خواست خود پولی برای ساخت یک برج ناقوس دار و خرید سنگ های آن باقی گذاشت؛ برجی که به علت کج شدن آن در مراحل ساخت به یکی از عجایب دنیای قدیم تبدیل شد. در سال 1987 این برج در فهرست میراث دنیای یونسکو قرار گرفت.

پیزا چگونه یک برج شد؟

نخستین چیزی که درمورد برج پیزا به فکر می آید، آن است که چه کسی این برج بزرگ را بنا کرده و چرا این برج کج شده است. درمورد معمار اصلی برج پیزا در طول چند دهه بحث های زیادی وجود داشت. می گویند معمار این برج، بونانو پیزانو نام داشت. وی در سال 1173 میلادی آغاز به ساختن برج کرد. اما در سال 1178 زمانی که برج به طبقه سوم رسیده بود، مجبور شد که ادامه کار را متوقف کند زیرا برج آغاز به خم شدن به سوی زمین کرده بود.

این بهایی بود که برج پیزا به علت خاک سست و ضعیفی که بر آن بنا شده بود و همچنین پی ضعیف خود، باید می پرداخت. زاویه کج شدن برج در آن هنگام حدود 97/3 درجه بود.

به این ترتیب کار روی این برج برای حدود 90 سال متوقف شد. برج به وسیله جیووانی دی سیمونه و توماسو سیمونه تکمیل شد. وقفه ای که در ساخت برج پدید آمد در واقع به مستحکم شدن این بنا کمک کرد. در این مدت، خاک منطقه فرو نشسته و به عبارت دیگر برج پیزا در خاک فرو رفته بود.

هنگامی که پیزانو مشغول ساخت سه طبقه اول برج بود، کجی برج به سمت جنوب غربی بود. اما کار روی چهار طبقه بعدی سبب تغییر جهت کجی برج به سمت جنوب شرقی شد. علت این امر آن بود که به علت شرایط خاص برج، مهندسان باید چهار طبقه بعدی را طوری می ساختند که یک طرف بلندتر از طرف دیگر باشد و همین امر سبب کج شدن برج پیزا به سمت مخالف شد.

برج کج پیزا

برج کج پیزا وزنی حدود 14 هزار و 700 تن دارد و از 294 پله تشکیل شده است. این برج به صورت عمودی طراحی و با استفاده از سنگفرش، موزائیک شده است و ستون ها و پایه های آن به صورت استادانه ای تراشیده شده اند.

این برج چشم انداز بسیار وسیع و زیبایی از شهر پیزا- که در آن واقع شده است- به بازدیدکنندگان می دهد. جیووانی دی سیمونه ساختن این برج را در سال 1272 میلادی دوباره آغاز کرد و در سال 1292 جیووانی مقدار انحراف برج را با یک شاقول مقدار گیری کرد.

گفته می شود که این برج در سال 1360 میلادی زمانی که به این بنا یک تالار ناقوس دار اضافه شد، کامل شد. این کار به وسیله توماسو پیزانو انجام شد. وی آخرین و مهم ترین اصلاحات هندسی را درمورد بنا انجام داد و برج ناقوس دار را به بالای آن افزود و به این ترتیب برج پیزا به هشت بخش تقسیم شد. در این برج هفت ناقوس وجود دارد و این ناقوس ها به شکلی نصب شده اند که به هنگام نواختن، نوای موسیقی زیبایی از آنها به گوش می رسد.

ارتفاع برج پیزا به 55 متر می رسد و در خلال جنگ دنیای دوم آلمان های نازی از آن به عنوان برج دیدبانی استفاده می کردند. در همین هنگام بود که تصمیم یک افسر ارتش آمریکا درمورد حمله نکردن به برج، این بنای ارزشمند را از خطر نابودی نجات داد.

بازسازی برج پیزا

اگر شما در درون برج پیزا باشید، عظمت آن را درک خواهید کرد. البته ممکن است به خاطر شکل برج، کمی احساس گیجی داشته باشید، زیرا این بنای باشکوه، مانند یک خط کج به نظر می رسد. شکل این برج همانند یک استوانه است و برای رسیدن به نوک آن، باید از 294 پله ای که به صورت مارپیچ ساخته شده اند، بگذرید.

قبل از آغاز کار بازسازی برج در سال 1990 میلادی، مقدار زاویه کجی آن 5/5 درجه بود که پس از کامل شدن مراحل ترمیم به 99/3 درجه رسید. البته سال ها پیش از آغاز عملیات بازسازی در دهه 90 میلادی، یک مهندس ایتالیایی با حفر 361 سوراخ به سمت پایه بنا، از کج شدن بیشتر برج جلوگیری کرد. وی این سوراخ ها را با ملات پر کرد.

افزودن 650 تن سرب به بخش شمالی ساختمان در سال 1993 هم این بنا را برای مدتی از کج شدن بیشتر نجات داد. در سال 1995 تلاشی برای وسیع تر کردن پی زیر بخش جنوبی ساختمان انجام گرفت و زمین با استفاده از نیتروژن مایع، بی حرکت و مستحکم شد و در واقع با این کار، از حرکت کردن زمین جلوگیری به عمل آمد. پس از آن برای مستحکم کردن بیشتر بنا، سنگ ها از روی برج به منظور کار گذاشتن میله های فلزی در درون برج برداشته شدند. نکته ای که هنگام انجام این کار در نظر گرفته نشد، آن بود که این سنگ ها جزو پی اصلی ساختمان هستند و برداشتن آنها فاجعه ای در پی خواهد داشت.

به همین دلیل برج در عرض یک شب به مقدار ای کج شد که قاعدتا این اتفاق باید در عرض دو سال می افتاد. برای حل این مشکل، بلافاصله 250 تن سرب اضافه شد، اما این کار هم کمکی نکرد. خاتمه یک پروفسور انگلیسی این نظریه را پیشنهاد کرد که به جای تلاش برای قوی تر کردن آن قسمت از برج که پایین تر قرار گرفته است، بهتر است که خاک از زیر بخش بلندتر برج برداشته شود.

این کار در سال 1999 میلادی آغاز شد، عملیات خاکبرداری به آهستگی انجام می شد تا برج پیزا دچار یک شوک ناگهانی نشود. کار در سال 2001 کامل و بنای برج حدود 16 اینچ صاف تر شد و به موقعیتی بازگشت که در سال 1838 داشت.

با توجه به گفته مهندسانی که کار بازسازی برج پیزا را بر عهده داشته اند، کج شدن این برج از سال 2008 متوقف شده است و این بنای زیبا برای مدت زمان 200 سال ثابت و مستحکم خواهد ایستاد. این مقدار با استفاده از مطالعات دقیق و تکنولوژی پیشرفته برآورد شده است.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 31 مرداد 1402 بروزرسانی: 31 مرداد 1402 گردآورنده: balio.ir شناسه مطلب: 2409

به "برج پیزا تا 200 سال آینده همچنان بی حرکت خواهد ماند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برج پیزا تا 200 سال آینده همچنان بی حرکت خواهد ماند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید