مانور فناوری در ایران ساخت

به گزارش بالیو، روز گذشته بیستمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار و هفتمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت در محل نمایشگاه بین المللی تهران به انتها رسید.

مانور فناوری در ایران ساخت

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، هفته گذشته گرچه آلودگی هوا و ماجرای بارندگی های خوزستان فرصتی برای دیده شدن خبرهای خوب نگذاشت اما اهالی دانشگاه و صنعت در یک محفل متفاوت چند روزی کنار هم بودند! روز گذشته بیستمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار و هفتمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت در محل نمایشگاه بین المللی تهران به خاتمه رسید؛ نمایشگاهی که به گفته میزبانان درآن 500 شرکت دانش بنیان و 9هزار محصول و تجهیزات آزمایشگاهی در 13 بخش موضوعی حضور داشتند و آخرین محصولات و تجهیزات خود را برای خریداران و بازدیدنمایندگان به نمایش گذاشتند. اما این نمایشگاه یک تفاوت عمده با نمایشگاه هم تراز خود داشت و آن هم حضور دانشگاه ها، مراکز رشد و پارک های علم و فناوری در کنار فراوری نمایندگان تجهیزات صنعتی و آزمایشگاهی بود؛ دانشگاه هایی که آخرین طرح ها و محصولات فناور خود را به نمایش گذاشته بودند تا نشان دهند پایه علمی محصولات ارائه شده در این نمایشگاه فعالیت های پژوهشی بوده است. به عقیده نگارنده اگر بخواهیم نقاط قوت و منفی این نمایشگاه را در یک بند خلاصه کنیم به دوجمله خواهیم رسید، 1- وجه مثبت: حضور دانشگاه ها، مراکز رشد و ایده های دانشجویی در کنار شرکت های صنعتی که گردش مالی چندده میلیاردی از قبال فروش محصولات دانش بنیان خود دارند، از نقاط مثبت سیاستگذاران این نمایشگاه بوده است. قطعا تبدیل شدن یک ایده و محصول به یک برند تجاری و فراوری انبوه راهی بسیار سخت و چند لایه دارد و قرارگرفتن در کنار شرکت های معتبر تجربه ای میدانی را در اختیار مدیران دانشگاهی قرار می دهد. 2- وجه منفی: گرچه یکی از اهداف برگزاری این نوع نمایشگاه ها نمایش محصول برای سرمایه گذاران است اما حضور صندوق های پژوهشی و فناوری و حتی صندوق های جسورانه (VC) در کنار طرح های شاخص دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان می توانست ارتباط تازه ای بین این شرکت ها با صندوق ها ایجاد کند. در طول حضور نگارنده در این نمایشگاه تنها یک صندوق پژوهش و فناوری آن هم از سوی دانشگاه تهران به متقاضیان خدمات مشاوره ای می داد. به هرحال برگزاری این نوع نمایشگاه ها می تواند نگاه تازه ای به ارتباط صنعت و دانشگاه تزریق کند. به همین بهانه در این ویژه نامه، چند محصول برتر که توسط همکاران تهیه شده، معرفی می گردد .

یک پنجم توانمندی دانشگاه آزاد اسلامی در نمایشگاه بیستم

بیستمین نمایشگاه هفته پژوهش و فناوری و فن بازارها با موضوع محصولات فناورانه از 26 تا 29 آذر سال 98 در نمایشگاه بین المللی تهران برگزار گردید. در کنار دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری که در این نمایشگاه حضور داشتند، دانشگاه آزاد اسلامی حضور پررنگی داشت. به گفته عبدالله محمدی، سرپرست اداره کل پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی، این دانشگاه در غرفه ای 530متری در کنار سایر دانشگاه ها میزبان مخترعان، مبتکران و شرکت های دانش بنیان خود بود. او ادامه داد: بیش از هزار محصول از سوی واحدهای دانشگاهی به دبیرخانه نمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی ارسال شد. با محدودیتی که در اینجا داشتیم، از این میان، 180 محصول انتخاب و ارائه شد. او بخشی از معیارهای انتخاب این محصولات را داشتن نوآوری، قابلیت تجاری سازی ، واحد فناوربودن و شرکت محور بودن آنها مطرح نمود. محصولات بسیار خوبی از حدود 31 استان دارای واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی و نیز واحدهای جامع مستقل در این نمایشگاه حضور دارند که هرکدام، بین سه تا چهار محصول منتخب خود را برای نمایش آورده اند. محمدی در قیاس نمایشگاه سال جاری با سال گذشته گفت: سال گذشته، سالن مجزایی در اختیار داشتیم که از دسترسی خوبی برای بازدیدنمایندگان برخوردار نبود اما سال جاری کوشش کردیم فضای مناسبی از نمایشگاه را داشته باشیم که هم تعامل خوب ما را با صنایع و شرکت ها ایجاد نموده و هم اینکه توانمندی دانشگاه آزاد اسلامی را به رخ می کشد. محصولاتی که در غرفه سال جاری نمایشگاه به نمایش درآمده اند، درواقع یک پنجم توانمندی دانشگاه آزاد اسلامی است و به راحتی می توان آن را با سایر دانشگاه های حاضر مقایسه کرد. او درباره میزان محصولات تجاری سازی شده دانشگاه آزاد اسلامی که در نمایشگاه حضور دارند، گفت: بیشتر محصولات یا تجاری شده اند یا در شرف تجاری سازی هستند تا بتوانند وارد بازار شوند .

باید روی شهرهای کوچک متمرکز شویم

در بازدیدهایی که روسای دانشگاه آزاد اسلامی از غرفه این دانشگاه در بیستمین نمایشگاه پژوهش و فناوری داشتند، نکات مثبتی ارائه شد. محمود رضا آقامیری، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و واحد تهران مرکزی در گفت وگو با فرهیختگان گفت: نمایشگاه در سطح کار دانشگاهی بسیار خوب و پرارزش بود اما تا بیشتر این کارها به محصول نرسد و تجاری سازی نگردد، بازدهی بالایی نخواهد داشت. انتظار داریم حدودا 50 درصد محصولاتی که سال جاری در نمایشگاه به نمایش درآمدند، در نمایشگاه سال آینده تجاری سازی شده و به محصول تبدیل شده باشند. ما هر سال این محصولات را به نمایش می گذاریم اما مهم ترین قدمی که می توانیم برداریم این است که این محصولات را وارد صنعت نموده و تجاری سازی کنیم؛ در غیر این صورت تنها یک کار نمایشگاهی خواهیم داشت که خیلی هم به کار نمی آید. او درباره راه حل تسریع این فرایند به این نکته اشاره نمود که با ایجاد مراکز رشد، سراهای نوآوری و پارک های علم و فناوری می توانیم با تجاری سازی این محصولات به نتیجه برسیم. آقامیری ادامه داد: یکی از کارهای خوبی که صورت گرفته، راه اندازی معاونت علمی و فناوری در سازمان مرکزی است و به این ترتیب در تمام واحدهای استان ها باید چنین معاونتی شکل گیرد. کار معاونت علمی و فناوری تسهیل ارتباط فناور با صنعت است، به این معنا که پژوهش را به سطح فناوری آورده و بعد از آن، فناوری را وارد صنعت کنیم و کار را به خاتمه برسانیم. امیدواریم با ایجاد معاونت علمی و فناوری و پارک های علم و فناوری بتوانیم این فرآیند را تسهیل کنیم. او در ادامه درباره نقش پارک های علم و فناوری در نزدیک شدن محصولات به تجاری سازی گفت: پارک های علم و فناوری در واقع سرمایه گذاری دولتی خطرپذیر هستند که اگر به وجود بیایند به رشد محصولات در سطح تجاری سازی یاری می نمایند. در تهران به دلیل بیشتر بودن تعداد سرمایه گذاران و مراکز، طبیعتا شرایط بهتر است اما مسئله ای که ما داریم، شهرهای محروم و دورافتاده هستند. در این شهرها، به دلیل دوری از مرکز و نیز نبود خودباوری، به نوعی، احساس عدم اعتماد به نفس در آنها وجود دارد بنابراین، ما باید تمام تمرکز خود را روی شهرهای دیگر بگذاریم تا بتوانند استعدادهای خودشان را بروز دهند .

سومین کشور در جهان هستیم که به فناوری دستگاه پاک نماینده پله برقی رسیدیم

بیراوند، عضو شرکت دانش بنیان صنعتگران نیروپرداز الوند گفت: شرکت ما در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات مستقر است و از آنجایی که در حوزه سلامت محیط فعالیت می کنیم، توانسته ایم دستگاه پاک نماینده دستگیره پله برقی بسازیم که تنها سه کشور کره، ترکیه و ایران تا امروز آن را فراوری نموده اند. او ادامه داد: در نمونه ایرانی تمام عیوبی که این دستگاه در نمونه خارجی اش دارد، رفع شده و با عملکرد چندگانه ای که برای آن در نظر گرفته ایم، بسیاری از بیماری هایی که به وسیله پله برقی به انسان منتقل می گردد با نابودی باکتری های آن، از بین می رود. او توضیح داد: این دستگاه سیکل چندگانه ای دارد و روی دستگیره پله برقی نصب می گردد، به همین دلیل این دستگاه را در دو نمونه معلق و زمینی ساخته ایم و از سوی دیگر ماده شیمیایی که برای پاک نمایندگی در آن استفاده می گردد نیز ساخت شرکت خودمان است، البته این دستگاه از فناوری نانو نیز استفاده می نماید. بیراوند ادامه داد: هزینه تمام شده برای ساخت این دستگاه به احتیاجمندی های مشتری بستگی دارد، به همین دلیل بین 10 تا 20 میلیون تومان تمام می گردد، البته باید بگویم با یک دهم هزینه نمونه خارجی می توانیم این دستگاه را بسازیم؛ چراکه ساده ترین نمونه خارجی هزار و 500 دلار قیمت دارد. این عضو شرکت دانش بنیان صنعتگران نیروپرداز الوند اعلام نمود: تا امروز از سمت آستان قدس رضوی سفارش خرید این دستگاه را داشته ایم و ذکر این نکته مهم است که این دستگاه توانایی پاک نمایندگی 24 ساعته دارد .

لباسی که با افزایش دمای نوزاد، تغییررنگ می دهد

پرستو حسن زاده، دانشجوی دکتری فیزیک و استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوستان آباد گفت: ما توانستیم لباس نوزادی را طراحی کنیم که می تواند تب نوزاد را با تغییر رنگ لباس نشان دهد. در اصل این لباس هرگاه دمای بدن نوزاد به بالای 37 درجه برسد، از رنگ صورتی به سفید می رسد که نشان دهنده تب دار بودن نوزاد است و هرگاه که دمای بدن به تعادل برسد، باز رنگ لباس به صورتی تغییر پیدا می نماید. او ادامه داد: در این لباس از رنگدانه هایی استفاده کردیم که حساس به دما بوده و برگشت پذیر هستند، البته باید به این مساله نیز اشاره کنم که بلافاصله بعد از بالا رفتن دمای بدن، شاهد تغییر رنگ لباس هستیم و این لباس نیز قابلیت شست وشوی چندباره دارد. حسن زاده با تاکید به اینکه با هر نوع مایعی می توان این لباس را شست، توضیح داد: در حال حاضر این لباس با قیمت 150هزار تومان تجاری سازی شده و به کشورهای عراق، کویت و اندونزی نیز صادرات داریم؛ البته کشورهای دیگر نیز چنین لباسی را ساخته اند که قیمت آن بسته به نوع برند بین 20 تا 40 دلار است اما ما این لباس را با قیمت 10 دلار فراوری می کنیم .

بازوی ربات انبارگردان هوشمند تجاری سازی می گردد

علیرضا عبدالکریمی، عضو تیم دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان گفت: ما رباتی را طراحی نموده ایم که وظیفه انبارگردانی دارد و با توجه به سیستم حرکتی که برای آن تعبیه شده، می تواند به راحتی موانع را دور زده و به مقصد نهایی رسیده و دوباره با استفاده از لیزر، سنسورها و همچنین دوربین هایی که روی آن نصب شده، توانایی انتخاب اجسام، بلند کردن و جابه جایی آنها را دارد. او ادامه داد: این ربات کاملا هوشمند است و دستورات خود را به وسیله شبکه دریافت می نماید و بر همین اساس می تواند اجسام را از یک نقطه به نقطه دیگر جابه جا نموده و با توجه به الگوریتم ها، توانایی معین کوتاه ترین مسافت را برای جابه جایی دارد. ربات این امکان را دارد که به صورت همزمان سه جسم را انتخاب و با استفاده از بازویی که برای آن تعبیه شده آن را بلند نموده و در محل حمل بار خود قرار دهد. عضو تیم دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان با بیان اینکه ربات انبارگردان می تواند اجسامی به وزن 200 گرم را جابه جا کند، گفت: البته محدودیت وزنی به خاطر قدرت بازوی ربات است وگرنه در کل محدودیتی از این لحاظ برای ربات وجود ندارد. عبدالکریمی توضیح داد: ربوکاپ استانداردهایی را برای جابه جایی اجسام توسط ربات ها معین نموده که طبق آن ربات تنها اجازه حمل سه جسم را دارد، با این حال تجاری سازی این محصول با استانداردهای ربوکاپ متفاوت خواهد بود و نکته جالب اینجاست که ما می توانیم بخش های متفاوت ربات را به صورت جداگانه تجاری سازی کنیم و در حال حاضر کار روی تجاری سازی بازوی آن را آغاز نموده ایم. او گفت: عملکرد این بازو تنها به این صورت نیست که روی ربات نصب باشد، بلکه می تواند به صورت مجزا و روی نوار نقله نیز نصب گردد و کار کند، قطعا این بازو کاربردهای زیادی دارد که ازجمله آن می توان به صنایع خودروسازی و آزمایشگاهی اشاره نمود، البته برای صنایع خودروسازی و جوشکاری سایز بزرگ این ربات به کار گرفته می گردد و در صنایع آزمایشگاهی سایز کوچک آن .

کیف چهارحالته مقرون به صرفه

افرادی که اهل طبیعت و سفر باشند، معمولا به کوله، کیسه خواب، کاپشن و وسایلی اینچنینی احتیاج دارند تا بتوانند با وسایل دم دستی سفر خود را بگذرانند. اما معمولا همه این موارد هزینه بالا و جای زیادی را دربرمی گیرند. حسین ترابی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان با ابتکاری که داشته، اقدام به فراوری یک کیف چهارحالته نموده است که در عین واحد می تواند احتیاج یک گردشگر را در طول سفر برآورده کند. به گفته او، مرحله اول این کیف، کوله پشتی است که از قسمت های مختلفی تشکیل شده و حتی در طول سفر می توانید لباس های تمیز و کثیف را جدا از هم قرار دهید؛ جایی برای قرص، اسپری و هر چیزی که احتمالا در طول سفر مورجهانز باشد، در آن تعبیه شده است. مرحله دوم، همان کیف، همزمان به جلیقه و کوله پشتی تبدیل می گردد. در مرحله سوم تبدیل به کاپشن و یک کوله کوچک تر و شلوار تبدیل می گردد. در حالت آخر هم، تبدیل به کیسه خواب می گردد و فرد می تواند شب ها داخل آن استراحت کند. کلاه کاپشن این کوله، بالشتکی دارد که قابل باد شدن است و می توان از آن به عنوان بالشت یا قمقمه استفاده کرد. جنس این کیف و کوله برزنت است. البته از هر جنس پارچه ای می توان استفاده کرد. حتی برای سربازان جبهه و جنگ هم قابلیت استفاده دارد و می توان در بافت پارچه آن از الیاف ضدگلوله استفاده کرد. برای شرایط بحرانی مانند زلزله و سیل هم ابزاری کاربردی است. به گفته ترابی، تمام وسایل مانند کوله، جلیقه، کاپشن و کیسه خواب حدود 18 کیلوگرم وزن دارند، اما در قالب یک کیف، تنها یک کیلوگرم وزن دارد و علاوه بر قیمت بالایی که هر کدام از آنها دارند، این کیف چهارحالته با قیمتی چند برابر کمتر می تواند بسیار مالی باشد. این کیف نمونه داخلی و خارجی ندارد و هنوز سرمایه گذاری برای تجاری سازی محصول پیدا ننموده اند .

مفصلی برای معلولان با مکانیسم قفل شدگی

افرادی که به هر دلیل از ناحیه زانو قطع عضو شده اند، در راه رفتن دچار مشکل می شوند. یکی از راه حلها، استفاده از پروتزهایی است که بتواند به آنها در راه رفتن و تحرک یاری کند تا هم احتیاج آنها به دیگران کمتر گردد و هم استقلال شخصی خود را به دست آورند. شرکت امیدآفرینان جوان، در واحد نجف آباد اصفهان مفصل زانو را برای افرادی ساخته است که از زانو قطع عضو شده اند و جایگزین عضو طبیعی از دست رفته آنها می گردد. این مفصل، توانایی راه رفتن، دویدن، نشستن و انجام امور شخصی را به فرد می دهد. رضا ایران پور، مسئول هسته فناور امیدآفرینان جوان می گوید: یکی از قابلیت های این مفصل زانو این است که برای همه افراد از کودک گرفته تا افرادی که احتیاج به ثبات بالا در ایستادن دارند، قابل استفاده است. نوآوری ای که در این مفاصل به کار رفته، مکانیسم قفل شونده است؛ به طوری که وقتی فرد کامل می ایستد، این مکانیسم، مفصل را کاملا قفل می نماید و مانع از خالی شدن زیر پای فرد می گردد و ثبات ایستادن فرد را بالا می برد. تا زمانی که خط وزن روی این مفصل قرار می گیرد، مکانیسم قفل شوندگی مفصل فعال است اما به محض اینکه خط وزن جلو می آید و فرد آغاز به راه رفتن می نماید، مکانیسم غیرفعال می گردد. این سیستم در سطوح صاف، شیب دار و پله تست شده و جواب گرفته است. مفصل دیگری که در این زمینه ساخته شده، مفصل هیدرولیک است که موقع راه رفتن و حالت رفت و برگشت پا، جداگانه می توان آن را کنترل کرد. به گفته ایران پور، این محصول در جشنواره مبتکران و مخترعان بهمن 97 رونمایی شد. این مفاصل از جنس آلومینیوم گرید نظامی است که بسیار مستحکم بوده و بسیار سبک ساخته شده، حتی برخی از انواع این مفاصل، برای افرادی طراحی شده که از ناحیه زانو به بالا قطع عضو دارند. این مفاصل تست های انسانی خود را هم با پیروزیت پشت سر گذاشته است. مرحله نمونه سازی اولیه این مفصل پشت سر گذاشته شده و به زودی وارد مراحل نهایی و سپس تجاری سازی می گردد .

توانایی یک شرکت دانش بنیان در فراوری فلومترهای مورجهانز صندلی های گاز

یکی از اعضای شرکت پارسا فن الکترونیک نصیر گفت: این شرکت در زمینه تعمیرات فلـومترهای کوریولیـس و ساخت بردهای الکترونیکی دیسپنسرهای CNG کار می نماید که این فلومترها باید میزان گاز مصرفی را محاسبه و هزینه آن را به خریدار اعلام کند. برای همین کار از دو قسمت مکانیک و الکترونیک در بردها استفاده می گردد که بخش مکانیک وظیفه اندازه گیری میزان گاز مصرفی و قسمت الکترونیک نیز محاسبه هزینه را برعهده دارد. او ادامه داد: خوشبختانه توانسته ایم این بردها را طراحی نموده و در بسیاری از صندلی های گاز در شهرهای مشهد، تبریز، اهواز، کرمانشاه و... نصب کنیم. البته تنها در حوزه ساخت این بردها وارد نشده ایم، بلکه توانسته ایم بسیاری از بردهایی را که ساخت کشورهای خارجی است نیز تعمیر کنیم. یکی از اعضای شرکت پارسا فن الکترونیک نصیر توضیح داد: هنوز بخش مکانیکی فلومترهایی که ساخته ایم به مرحله تجاری سازی نرسیده است، اما بخش الکترونیک آن را تجاری سازی نموده ایم و باید به این مساله نیز توجه گردد که فلومترها برندهای مختلفی دارد، ولی امروزه در بخش بردهای الکترونیکی دیسپنسرها توانسته ایم به مرحله تجاری سازی و نصب در صندلی های گاز در کشور برسیم.او ادامه داد: ما کار روی ساخت فلومترها را از سال 89 آغاز کردیم که آن موقع این کار بسیار جدیدی بوده است و توانستیم صرفه جویی بسیار زیادی را به همراه داشته باشیم، چراکه ما با نصف هزینه نمونه خارجی می توانیم این محصول را فراوری کنیم. علاوه بر آن در شرایط کنونی هیچ کدام از نمونه های خارجی گارانتی ندارند، اما ما برای محصولات مان گارانتی در نظر می گیریم و در صورت خراب شدن یک قطعه آن را تعمیر یا در صورت احتیاج تعویض می کنیم .

فراوری دوربین های حرارتی توسط شرکت دانش بنیان دانشگاه نوشیروان بابل

سارا قلی پور، مدیرعامل شرکت فرابینای هوشمند نوشیروانی گفت: این شرکت را اواخر سال 95 به ثبت رساندیم و در حوزه دستگاه های الکترونیک فعال هستیم؛ دستگاه هایی که احتیاجهای جامعه را رفع می نماید و بخشی از دستگاه های هوشمندسازی ما جزء دستگاه هایی است که در جهان وجود خارجی ندارد که یک نمونه آن هوشمند کردن کنترل دستگاه پروژکتور است که با قیمت 350 هزار تومان در بازار عرضه می گردد. او ادامه داد: همچنین دستگاه متمرکز سازمانی برای کنترل اسپیلت ها را ساخته ایم که این امکان را می دهد علاوه بر کنترل کاربران مختلف، مدیریت یک سازمان نیز آن را کنترل کند و باعث کاهش چشمگیر مصرف انرژی در سازمان ها می گردد. این محصول نیز به مرحله تجاری سازی رسیده و یک دانشگاه و یک مدرسه بزرگ در بابل نیز آن را خریداری نموده اند که به زودی محصول را به آنها تحویل خواهیم داد. مدیرعامل شرکت فرابینای هوشمند نوشیروانی با بیان اینکه به طور کلی 18 محصول فراوری نموده ایم که از این تعداد 15 محصول به مرحله تجاری سازی رسیده اند، گفت: ما در طول این چهار سال محصولات زیادی را در حوزه های مختلف فراوری نموده ایم و کوشش داشتیم به سمت فروش این محصولات برویم تا بتوانیم سرمایه مورجهانز برای فراوری محصولات های تک را تامین کنیم. مبین علیزاده، مسئول فنی شرکت فرابینای هوشمند نوشیروانی نیز گفت: یکی از محصولات ما دستگاه ترموگرافی است که برای تست قطعات مختلف کاربرد دارد و یکی از آنها پیدا کردن نشت یابی آب در ساختمان ها است. البته این دستگاه از پزشکی گرفته تا صنعت و نظامی کاربرد زیادی دارد؛ چراکه با سنسورهای دما می تواند اختلاف دمایی را میان اجسام تشخیص دهد و باید به این مساله اشاره کنم که قیمت نمونه خارجی این محصول از 400 میلیون تومان تا یک میلیارد تومان می رسد و در شرایط فعلی کشور نیز برندهای معروف وارد نمی شوند. او ادامه داد: اولین کارکرد این محصول در حوزه های نظامی بوده، به طوری که چندین سال بعد از ورود آن به حوزه نظامی، اجازه استفاده از آن در جامعه در جهان داده شده و دقت محصول فراوریشده توسط شرکت ما 168 در 128 پیکسل است. البته ما در هر دستگاه تکنولوژی های خاصی را نیز برای شناسایی بهتر به کار برده ایم و می توان به جرات گفت نمونه ایرانی هیچ تفاوتی با برند اول جهان ندارد. از سوی دیگر به دلیل کاربردهای خاص و همچنین تکنولوژی خاص قیمت هر دستگاه فراوریشده توسط شرکت ما متفاوت است و در حوزه پزشکی، صنعتی و عمومی مانند تست خودرو یا نشت یابی استفاده می گردد. او با بیان اینکه اولین دستگاه ترموگرافی فراوریشده توسط شرکت ما شبیه به یک تبلت بوده است، اضافه نمود: البته الان نمونه های دیگر آن نیز ساخته شده و تا امروز مرکز تحقیقات ارتش کشور درخواست ساخت این محصول را به شرکت ما داده است، اما چون کاربرد اصلی این دستگاه نظامی است و جز آمریکا و چین هیچ کشوری در جهان سنسورهای حرارتی را فراوری نمی نمایند، تامین قطعات این دستگاه کار زمانبری است. علیزاده گفت: سیستم های ترموگرافی برای شناسایی و دفاع به کار گرفته می شوند که می توانند در قالب زیردریایی، ناو، هواپیما و پهپاد عمل نمایند. از سوی دیگر باید به این مساله اشاره نمود که یکی از راه های شناسایی پهپادهای مهاجم، استفاده از همین دوربین های حرارتی است، چراکه هر موتور الکترونیکی که برق مصرف می نماید، بخشی از انرژی خود را به صورت گرما از دست می دهد و این دستگاه های ترموگرافی نیز به راحتی می توانند حرارت را تشخیص داده و وسیله مهاجم را شناسایی نمایند. مسئول فنی شرکت فرابینای هوشمند نوشیروانی اضافه نمود: سیستم های پدافندی در اصل برای شناسایی حملات گسترده کاربرد دارند و نمی توانند حملات کوچک را پیش بینی نمایند، از این رو باید گفت می توان از ترموگرافی ها برای شناسایی چنین حملاتی استفاده کرد. علاوه بر آن دستگاه های ترموگرافی فراوریشده توسط این شرکت قابلیت شناسایی پهپاد تا فاصله 200 متری را دارند و مزیت دیگر این سیستم آن است که شب و روز برایش تفاوتی ندارد. او اعلام نمود: البته ما شرکت هایی را در داخل کشور داریم که تنها در زمینه نظامی فعال هستند و طبیعتا این شرکت ها نیز چنین دستگاهی را فراوری می نمایند، اما همان طور که گفتم، تکنولوژی ساخت سنسورهای حرارتی تنها محدود به دو کشور است .

دستگاهی که به معلولان از ناحیه پا امکان راه رفتن و دویدن می دهد

علی پور، مسئول کارشناس پذیرش مرکز رشد دانشگاه خواجه نصیر گفت: در این نمایشگاه از تمامی گروه هایی که در دانشگاه آموزش داده می گردد، محصول ارائه نموده ایم و سال جاری غرفه را به دو بخش محصولات شرکت های دانش بنیان و اساتید تقسیم بندی کردیم. البته چون تعداد محصولات فراوریشده در دانشگاه ما زیاد بوده، مجبور به انتخاب شدیم و درنهایت 11 محصول عرضه کردیم. او ادامه داد: 6 محصول برای شرکت های دانش بنیان و پنج محصول دیگر برای اساتید است که از جمله آن می توان به پنجه فولادی مصنوعی که برای معلولی مورد استفاده قرار می گیرد، طرح برتر ماهواره مکعب نصیر، ویلچر و... اشاره نمود. مصطفی شرفی، یکی از اعضای تیم سازنده پنجه مصنوعی کربنی گفت: این محصول برای افراد معلول است که در دو مدل دویدن و راه رفتن فراوری شده و در مدل راه رفتن نیز این محصول را در دو مدل فراوری نموده ایم تا معلولانی که مچ پا ندارند یا حتی اگر داشته باشند، بتوانند از آن استفاده نمایند. او اضافه نمود: این دستگاه با استفاده از تجهیزاتی به فرد معلول متصل می گردد و امکان حرکت را به او می دهد. این پا برای اولین بار توسط شرکت ما ساخته شده و دارای گواهینامه ثبت اختراع است. البته نمونه های خارجی آن فراوری شده است که قیمت آن از 10 میلیون تومان آغاز می گردد و به 25 میلیون تومان می رسد، اما محصول فراوریشده توسط شرکت ما از سه میلیون تومان آغاز و به 6 میلیون تومان ختم می گردد و در حقیقت یک سوم قیمت نمونه خارجی را دارد .

خودروی پاک برای نجات از آلودگی

با توجه به آلودگی هوا که بیشتر ناشی از احتراق سوخت های فسیلی در جو است، وجود خودروهایی که نیروی خود را از منابعی غیر از سوخت های فسیلی به دست آورند، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا، هاجر باقری طولابی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد به همراه دانشجویش علی عباسی زاده از گروه برق این دانشگاه، پیروز به فراوری کانسپتی از یک خودروی چهارچرخ شده اند که ثبت اختراع هم شده است. این خودرو تنها خودروی جهانست که با سه انرژی تجدیدپذیر خورشید، آب و باد تغذیه می گردد و حتی احتیاج به برق شهری هم ندارد. باقری می گوید: این خودرو 80 کیلومتر در ساعت سرعت دارد و با یک بار شارژ تا 80 کیلومتر را طی می نماید. کاملا آیرودینامیک و کاملا دست ساز است. ساخت آن بین 60 تا 70 میلیون تومان هزینه دربرداشته است. با توجه به آلودگی هوا در کشور و با توجه به اینکه 90 درصد آلودگی کلانشهرها مربوط به خودروهایی با سوخت های فسیلی است، ما باید به سمت فراوری خودروهایی حرکت کنیم که از نیروهای طبیعی استفاده نمایند. شارژ این خودرو که کیو نام دارد، به صورت طبیعی، از خورشید به صورت فوتوولتائیک و با یاری پنل های خورشیدی تعبیه شده، با توربین بادی تعبیه شده در قسمت پشتی خودرو و نیز با آب به وسیله فیول سل (پیل سوختی) صورت می گیرد. در شارژ با آب، آب به وسیله فیول سل تبدیل به برق شده و در خودرو مورد استفاده قرار می گیرد. به گفته باقری، این اولین خودرو در جهانست که با سه انرژی شارژ می گردد و به همین دلیل فرآیند ثبت اختراع آن نیز به سرعت پیش رفت. این عضو هیات علمی واحد خرم آباد ادامه می دهد: این خودرو اگر با حمایت سرمایه گذاران به تجاری سازی برسد، در نقاطی مانند فروشگاه ها، رستوران ها، در کارخانه ها یا غیرقابل استفاده است و به جای ماشین های چینی می توان از این استفاده کرد. او پیش از این خودرویی سه چرخ را ابداع نموده بود و در پروژه جدید، با پیشرفت کار، خودرویی چهارچرخ فراوری نموده است .

دومین فراوری نماینده میز تشریح مجازی در جهان

یکی از حوزه های مورجهانز برای دانشجویان رشته های پزشکی، تشریح و دستیابی به اندام های داخلی بدن برای شناخت بیشتر دانشجویان است. کار تشریح در دانشگاه ها معمولا روی اجساد انجام می گردد. شرکت دانش بنیان رایان طب پیشگام پارمیس به عنوان نخستین و تنها فراورینماینده میز تشریح مجازی کالبدنما در کشور توانسته زمینه را برای آموزش دانشجویان پزشکی راحت تر کند. پیمان حاذق جعفری، مدیرعامل این شرکت می گوید: این میز با هدف کاهش هزینه های آموزشی برای گروه علوم پزشکی و تعمیم آموزش برای این گروه و حذف مشکل پیدا کردن جسد برای کلاس های تشریح طراحی شده است. امروزه تمام جوامع بشر با توجه به پیشرفت علم به سمت مجازی سازی پیش می فرایند. این میز کالبدنما از پنج قسمت آموزشی تشکیل شده است؛ قسمت اول اطلس که یک نقشه سه بعدی از بدن را با 37 هزار موضوع برای دانشجویان و استادان نمایش می دهد. قسمت دوم، جنین شناسی و سیر تکاملی جنین است که از 15 روزگی تا 60 روزگی جنین را مشاهده خواهید کرد. قسمت سوم، جسد مجازی است. در ابتدای پروژه، فردی جسد خود را بعد از مرگ به ما اهدا کرد و ما در زمان حیات، ام آرآی و سی تی اسکن از بدن او گرفتیم و بعد از مرگ هم جسد او را از ناحیه سر تا پا به اندازه هر 2، 0 میلیمتر برش دادیم و عکس هایی با رزولوشن بالا گرفتیم تا بتوانیم تصاویر واقعی از بدن انسان را تهیه کنیم.مسئله ای که جسد طبیعی برای کالبدشکافی و تشریح دارد این است که داخل بدن فرمالین تزریق می گردد و همین ماده رنگ طبیعی جسد را از بین می برد، اما در تشریح مجازی ما کاملا با رنگ طبیعی بدن جسد روبه رو هستیم. قسمت چهارم، دایکام است که خروجی هر دستگاه تصویربرداری را بلافاصله سه بعدی نموده و استادان می توانند بلافاصله هر قسمتی از بدن را که بخواهند، به طور سه بعدی تدریس نمایند. قسمت پنجم، آناتومی مقطعی است که یکی از دشوارترین دروس علوم پزشکی است. با توجه به اینکه هشت هزار و 675 عکس از برش های بدن آن فرد تهیه و آنها را شماره گذاری کردیم، استادان به راحتی می توانند با لیبل هایی که روی آنها زده شده، دانشجویان را هدایت نمایند. همچنین رادیولوژی و سی تی اسکن جسد هم برای گروه های رادیولوژی و پیراپزشکی در این میز مجازی تعبیه شده، به طوری که دانشجویان به راحتی می توانند لایه به لایه داخل بدن شوند و هر قسمتی را روی صفحه لمس و مشاهده نمایند.مدیرعامل این شرکت دانش بنیان می گوید: بعد از دانشگاه استنفورد آمریکا ما دومین کشوری در جهان هستیم که این فناوری را در اختیار داریم. ما هفت سال پیش که استارت این کار را زدیم، قصد وارد کردن این محصول را داشتیم و نامه ای هم به دانشگاه استنفورد ارسال کردیم. اما در پاسخ، ایمیلی به ما دادند که این سطح علم برای ایران زود است و احتیاج نیست. این بود که خودمان دست به کار شدیم و با تیمی 70 نفره از متخصصان مشغول کار شدیم تا در سطح بین المللی حرفی برای گفتن داشته باشیم. او ادامه داد: محصول ما نسبت به نمونه آمریکایی چهار ویژگی برتر دارد؛ نمونه آمریکایی فقط همان جسد مجازی را دارد، اما ما فراتر از آن رفته ایم. محصول ما یک چهارم قیمت نمونه آمریکایی است. نمونه آمریکایی 200هزار دلار قیمت دارد و محصول ایرانی ما در بازارهای بین المللی، چهار برابر کمتر به قیمت 50 هزار دلار به فروش می رسد. این میز تشریح مجازی در محیط های نمایشگاهی با قیمت 476میلیون تومان فروخته می گردد. به گفته او، درحال حاضر 18دانشگاه علوم پزشکی داخلی شامل مشهد، ایران، تبریز، دزفول، ایلام، آزاد تبریز، شیراز، بیرجند و بجنورد این محصول را خریداری و استفاده نموده اند. سال جاری دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران و قزوین از این محصول استقبال کردند و به تازگی هم قرارداد صادرات این محصول را با افغانستان منعقد نموده ایم. کشور سوریه هم استقبال خوبی از این محصول نموده است .

منبع:فرهیختگان

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 18 بهمن 1398 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: balio.ir شناسه مطلب: 732

به "مانور فناوری در ایران ساخت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مانور فناوری در ایران ساخت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید