طرز تهیه خورش گیجاواش و تجربه طعم یک غذای گیلانی

به گزارش بالیو، خورش گیجاواش یک خورشت اصیل گیلانی با عطر و بویی بهشتی است. در طرز تهیه خورش گیجاواش ، باید ابتدا سبزی را شسته و آبکش کنید. پس از اینکه آب سبزی خارج شد، آن را ریز خرد نموده و با مقداری روغن یا کره تفت دهید. سپس، 1 لیوان آب داغ اضافه نموده و صبر کنید تا سبزی بپزد و آب خود را بکشد. در ادامه، دوباره سبزی را مقداری تفت دهید و سیر سرخ شده را به آن بیفزایید. در نهایت تخم های اردک مخلوط با نمک و ادویه ها را روی سبزی ریخته و صبر کنید تا ببندند.

طرز تهیه خورش گیجاواش و تجربه طعم یک غذای گیلانی

در ادامه، جدول مشخصات غذایی خورش گیجاواش را با هم می بینیم:

خورش گیجاواش گیلان

تعداد نفرات4 نفر
زمان آماده سازی10 دقیقه
زمان پخت غذا30 دقیقه
میزان سختیکم

طرز تهیه خورش گیجاواش

رنگ و لعاب ظاهری و طرز تهیه گیجاواش تره گیلانی ، شباهت زیادی به سیرابیج دارد. حتی اگر به یاد داشته باشید، در دستور سیرابیج گیلانی گفتیم که برخی از شمالی ها، در طرز تهیه سیرابیج، از میزانی گیجاواش هم استفاده می نمایند. گیجاواش عطر فوق العاده و طبیعت گرمی دارد و به همین علت خوردن ماست یا ماهی در کنار آن به تعادل طبع این سبزی یاری می نماید. در شمال این خورش معمولا همراه برنج کته ای سرو می گردد و می توانید در کنار آن میزانی باقالی خام سبز و سیر تازه نیز سرو کنید. در ادامه، مواد لازم و مراحل دستور پخت این خورشت گیاهی لذیذ را با هم می بینیم:

مواد لازم برای تهیه خورش گیجاواش

مواد اولیه برای تهیه این خورشت لذیذ شمالی به صورت جدول زیر است:

مواد لازممیزان مورد احتیاج
سبزی گیجاواش1 کیلوگرم
تخم اردک3 عدد
سیر5 حبه
آب1 لیوان دسته دار فرانسوی
گرد لیمو یا آب لیموبه میزان دلخواه
نمک، فلفل و زردچوبهبه میزان لازم
روغن یا کرهبه میزان لازم

مراحل طرز پخت خورشت گیجاواش

خورش گیجاواش تره گیلانی به ترتیب مراحل زیر آماده می گردد:

  • مرحله اول: ابتدا سبزی گیجاواش را کاملا تمیز کنید. سپس آن را به مدت 5 دقیقه در میزانی آب خیسانده و آبکش کنید. سیرها را هم شسته، پوست بگیرید و به صورت کاملا ریز خرد کنید.
  • مرحله دوم: پس از این که آب سبزی رفت، آن را به صورت ساطوری خرد کنید. در ادامه، تابه ای مناسب را روی حرارت قرار داده و داخل آن میزانی روغن یا کره بریزید.
  • مرحله سوم: حالا سبزی خرد شده را با روغن در تابه تفت دهید تا نرم گردد. سپس، 1 لیوان آب داغ به تابه اضافه نموده و درب آن را بگذارید.
  • مرحله چهارم: در این فاصله، سیر خرد شده را در تابه ای دیگر با میزانی کره یا روغن تفت دهید و کنار بگذارید.
  • مرحله پنجم: تخم های اردک را در کاسه ای مناسب بشکنید و کمی با چنگال بزنید. سپس، کمی نمک، فلفل، زردچوبه و گرد لیمو به آن اضافه کنید.
  • مرحله ششم: سبزی گیجاواش باید کاملا بپزد و آب آن کشیده گردد. در این مرحله، دوباره سبزی را داخل تابه تفت دهید و سیر سرخ شده را هم به آن اضافه کنید.
  • مرحله هفتم: در آخرین مرحله، تخم اردک ها را روی سبزی و سیر ریخته و اجازه دهید کاملا خودشان را بگیرند. گیجاواش را در ظرف مناسبی ریخته و همراه برنج سرو کنید.

نکات مهم در طرز تهیه خورش گیجاواش

برای تهیه این خورش پرخاصیت شمالی، نکات و موارد زیر را هم به خاطر داشته باشید:

  • شکل سنتی طبخ خورش گیجاواش تره گیلانی با استفاده از برگ سیر تازه است. در این صورت، به ازای 200 گرم سبزی گیجاواش، 100 گرم برگ سیر لازم خواهید داشت و باید برگ سیرها را هم پس از شستن و آبکش کردن، به صورت ریز خرد نموده و تفت دهید.
  • دقت کنید که سبزی گیجاواش دو بار سرخ می گردد. بنابراین همین میزان که در مرحله اول در حد نیمه خام تفت داده گردد، کافی است.
  • توجه داشته باشید که استفاده از گرد لیمو یا آبلیمو در این رسپی اختیاری است و اگر خواستار طعم اصیل و سنتی این غذا هستید، باید بگوییم که در رسپی اصلی، از این چاشنی ها استفاده نمی گردد و طعم غالب، مربوط به سبزی گیجاواش است.
  • شما می توانید مطابق روشی که شرح دادیم، تخم اردک را هم زده و با سبزی مخلوط کنید یا اینکه تخم اردک را در کنار سبزیجات بشکنید و اجازه دهید شبیه نیمرو ببندد که این موضوع کاملا سلیقه ای است.

اصول نگهداری از خورش گیجاواش

تخم اردک پخته هم شبیه تخم مرغ ماندگاری زیادی ندارد. به علاوه سبزیجات پخته هم طول ماندگاری این غذا را محدود می نمایند. بنابراین، به جامانده غذا را در ظرفی درب دار ریخته و در یخچال بگذارید. این غذا باید ظرف 2 تا 3 روز آینده مصرف گردد و بیشتر از این داخل یخچال نماند.

روش جلوگیری از خراب شدن خورش گیجاواش

برای گرم کردن مجدد گیجاواش تره گیلانی از حرارت غیرمستقیم فر یا مایکروویو بهره ببرید. به علاوه، پیش از استفاده مجدد، حتما رنگ و لعاب ظاهر غذا را آنالیز کنید تا مورد مشکوکی وجود نداشته باشد.

برترین جایگزین ها در طرز تهیه خورشت گیجاواش گیلانی

شما می توانید در طرز تهیه خورش گیجاواش گیلانی به جای تخم اردک از تخم مرغ محلی بهره ببرید. بعلاوه می توانید به جای گرد لیمو یا آبلیمو، چاشنی های دیگری مثل آب نارنج یا رب انار به کار ببرید. در ضمن در صورت دسترسی نداشتن به سبزی گیجاواش، سبزی اسفناج جایگزین مناسبی است. البته واضح است که عطر و طعم اصیل این غذا وابسته به وجود این سبزی معطر محلی است.

خواص گیجاواش

گیجاواش نوعی سبزی خودروی محلی است که در استان های گیلان، مازندران و گلستان می روید. این سبزی محلی از خانواده تره است و طبع گرمی دارد. خواص درمانی گیجاواش هم قابل توجه است. برای مثال، گیجاواش نوعی سبزی ادرار آور بوده و یک سنگ شکن طبیعی کلیه محسوب می گردد. بعلاوه حجم وسیعی از آنتی اکسیدان های قوی را در خود جای داده است. بنابراین، مصرف آن در جلوگیری از ابتلا به سرطان و کاهش التهابات مزمن بدن بسیار مؤثر است. از دیگر خواص گیجاواش می توان به بهبود بینایی، سلامت استخوان ها و محافظت از سلامت قلب اشاره نمود. کلمه گیجاواش از دو بخش گیجا و واش تشکیل شده، واش در زبان گیلکی به معنی گیاه است و گیجا یعنی سرگیجه آور، زیرا برداشت این سبزی، حالت سرگیجه ایجاد می نماید.

خورش گیجاواش را حتما امتحان کنید…

طرز تهیه خورش گیجاواش را شرح داده و نکات تهیه آن را برایتان گفتیم. پیشنهاد می کنیم اگر به این سبزی دسترسی دارید، حتما این غذا را تهیه نموده و برای یک بار هم که شده، طعم خورش گیجاواش را امتحان کنید. البته، اگر احساس می کنید که بچه ها یا برخی از افراد خانه این غذا را دوست ندارند و مجبور هستید چند نوع غذا تهیه کنید، از خبرنگاران یاری بگیرید. به این منظور، این غذای مجذوب کننده را خودتان تهیه نموده و غذای موردعلاقه کوچولوها و دیگر اعضای خانواده را از سفارش انلاین غذا خبرنگاران سفارش دهید.

سوالات متداول

جایگزین سبزی گیجاواش در طرز تهیه گیجاواش تره گیلانی چیست؟

شما می توانید برای این منظور از سبزی اسفناج بهره ببرید.

مدت ماندگاری گیجاواش در یخچال چقدر است؟

نهایتا به مدت 2 تا 3 روز می توان این غذا را در یخچال نگه داشت.

منبع: اسنپ فود
انتشار: 12 بهمن 1403 بروزرسانی: 12 بهمن 1403 گردآورنده: balio.ir شناسه مطلب: 2526

به "طرز تهیه خورش گیجاواش و تجربه طعم یک غذای گیلانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه خورش گیجاواش و تجربه طعم یک غذای گیلانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید