دنیای شگفت انگیز ادویه ها
به گزارش بالیو، ادویه ها معمولاًًًًًًًهم از نظر طعم و هم از لحاظ خاصیت،از گیاهان مربوطه ی خود قوی ترند ،چرا که عمدتاً از دانه ها یا بخش های دیگری از گیاه که حاوی غلظت بیشتری از ماده ی موثره ی آن گیاه هستند، گرفته می شوند.

دنیای شگفت انگیز ادویه ها
امروزه ،ادویه های نقاط مختلف دنیا در بیشترسوپر مارکت ها و فروشگاه های مواد غذائی به سهولت یافت می شوند.
ادویه ها معمولاًًًًًًًهم از نظر طعم و هم از لحاظ خاصیت،از گیاهان مربوطه ی خود قوی ترند ،چرا که عمدتاً از دانه ها یا بخش های دیگری از گیاه که حاوی غلظت بیشتری از ماده ی موثره ی آن گیاه هستند، گرفته می شوند.
خواص نوشیدنی های تهیه شده از گیاهان و ادویه های معمولاً پس از نوشیدن یک فنجان از آنها بروز نمی کند ، بلکه باید این نوشیدنی ها به طور منظم و به جای نوشابه های گاز دار یا کافئین دار مورد مصرف قرار گیرند تا اثرات خود را بر جای بگذارند.
ادویه ها هم همانند گیاهان داروئی ، از گذشته برای یاری به هضم بهتر غذاها مورد استفاده قرار می گرفته اند و معروفیت آنها بیش از هر چیز مربوط به نقش انها در جلوگیری یا تسکین نفخ،مثلا در زمانی است که همراه با حبوبات مورد استفاده قرار می گیرند.
میوه ها ودوغ حاوی ادویه ی کم ،همراه بسیارخوبی برای وعده های غذائی پرفیبر ، شامل صبحانه،ناهار یا شام می باشند.به آبمیوه ها باید تنها مقادیر بسیار کمی ادویه اضافه نمود چرا که میوه ها و سبزی های نپخته ، حجیم و جاذب نیستند.این ادویه های پر خاصیت شامل ؛
تخم بادیان (Aniseed):
تخم بادیان طعمی قوی دارد و در پخت انواع کلوچه اروپائی کاربرد دارد.بادیان بعلاوه یکی از محتویات پودر پنج ادویه ی چینی است.این ادویه جهت طعم دهی انواع نوشیدنی هم به کار می رود. معروفیت اصلی تخم بادیان،افزایش اشتها،یاری به هضم غذا و تسکین نفخ است.این ادویه به طور سنتی جهت تسکین سرفه،سرماخوردگی و آسم و هم جهت یاری به خواب آرام مورد استفاده قرار می گیرد.
زیره ی سیاه (Caraway):
زیره ی سیاه طعمی گرم دارد و همراه با همه نوع میوه،خصوصا درنوشیدنی های گرم ، مورد استفاده قرار می گیرد.زیره ی سیاه گرم نماینده و آرامبخش است واز خانواده ی شوید و رازیانه می باشد.باعث افزایش اشتها ، یاری به هضم غذا و هم تسکین نفخ می گردد.
هِل(Cardmoms)
این ادویه ی معطر و فرح بخش ،یادآور طعم مرکبات و اوکالیپتوس است.گفته می گردد که هل ،سبب هضم بهتر غذا،آرام نمودن معده و طراوت بخشیدن به تنفس می گردد.بعلاوه مصرف شربت هل باعث بهبود سرماخوردگی و آنفلونزا می گردد.
دارچین (Cinnamon):
این ادویه ی گرم نماینده،به از بین بردن ویروس هاومیکروب های دستگاه تنفس فوقانی یاری می کند و لذا ادویه ای سودمند به صورت شربت های درمان سرماخوردگی محسوب می گردد.بعلاوه گفته می گردد که دارچین سبب یاری به هضم غذا،تسکین نفخ بهبود گردش خون می گردد.
گل میخک (Cloves):
این ادویه برای تهیه ی نوشیدنی های گرم نماینده و معطربه کار می رود و برای خوش طعم نمودن آب سیب،آب گلابی و آب انگور هم بسیار مناسب است.از دیرباز گل میخک به علت دارا بودن خاصیت ضدعفونی نماینده وبی حس نماینده برای تسکین دندان درد به کارمی رفته است.گل میخک سبب تحریک و یاری به هضم غذا و تسکین نفخ می گردد.
زیره ی سبز(Cumin):
با آنکه زیره ی سبز سبب تحریک اشتها می گردد، اما به ندرت در نوشیدنی های میوه ای مورد استفاده قرار می گیرد.با این حال ، زیره ی سبز همراه با آب مرکبات،سبزی ها ، ماست و نعنا،ترکیب مناسبی ایجاد می کند . این ادویه،ادرارآور (diuretic) و تحریک نماینده می باشد.
زنجفیل (ginger):
زنجفیل به شکل ریشه ی تازه ی گیاه در دسترس قرار گرفته است.ریشه ی خشک شده و یا ریشه ی خشک آسیاب شده ی زنجفیل در شربت ها یا محصولات کنسروی مورد استفاده قرارمی گیرد.ریشه ی تازه زنجفیل همراه با انواع آب میوه و سبزی ها،سوپ ها و انواع غذاهای دیگر،طعمی فوق العاده ایجاد می کند.معروفیت زنجفیل،به سبب تسکین تهوع و اسهال است و گفته می گردد سبب بهبود تعریق و گردش خون و بعلاوه مقابله باعفونت هاست و درمان سرماخوردگی به شکل نوشیدنی سرد مورد استفاده قرار می گیرد.
سروکوهی (Juniper):
میوهی تیره رنگ و تقریبا سیاه سرو کوهی ، طعمی عالی جهت طبخ مرغ و گوشت ایجاد می کند و ادویه ای مناسب جهت نوشیدنی های گرم به تعداد می رود.سرو کوهی به نام ادویه ای ادرار آور و ضد عفونی کنده و بعلاوه سم زدا و تقویت نماینده شناخته شده است.این ادویه سبب تحریک اشتها هم می گردد.
خردل (mustard):
خردل ادویه ای گرم نماینده است و از دیرباز جهت تهیه ی ضماد (پماد) به کار می رفته است.این ادویه با آب گوجه فرنگی و مخلوط آب سبزیجات جهت تهیه ی نوشیدنی های گرم وسوپ های تسکین دهنده ی علائم سرماخودرگی،ترکیبی مناسب ایجاد می کند.
جوز هندی و پوست جوز (Nutmeg and mace):
این ادویه ها گرم به هضم غذا یاری می نمایند و تحریک نماینده و تقویت نماینده هستند .سبب تسکین تهوع و نفخ هممی گردند.این ادویه ها در مقادیر زیاد می توانند سبب گیجی و توهم در فرد شوند و حتی ممکن است در مقادیر زیاد تر سمی باشند ، اما در مقادیر مورد استفاده در آشپزی ، هیچ گونه خطری در بر ندارند.
زردچوبه (Turmeric):
این ادویه زردرنگ ودارای طعم خاکی و طرب انگیز،به نام ادویه ای تقویت نماینده،محرک ، ضد باکتری و ضدعفونی نماینده شناخته شده است. منبع:مجله اشپزباشی،تعداده44
/ج
منبع: راسخون