15 مکمل غذایی مفید برای درمان فشار خون بالا
به گزارش بالیو، بیش از 30 درصد جمعیت دنیا به فشار خون بالا یا پرفشاری خون مبتلا هستند. پرفشاری خون به اسم اصلی ترین علت ابتلا به بیماری های قلبی و مرگ زودهنگام معرفی می گردد.
راهکارهای متعددی وجود دارند که می توانند به کاهش فشار خون یاری نمایند، از جمله پیروی از رژیم غذایی سالم، ترک سیگار، اجتناب از مصرف الکل، ورزش و کاهش چربی های اضافی بدن. علاوه بر این، شواهد نشان می دهند که برخی مکمل های غذایی هم در درمان پرفشاری خون مؤثر هستند. در این مقاله از خبرنگاران مگ شما را با 15 مکمل مفید برای کنترل فشار خون بالا آشنا خواهیم کرد. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
برترین مکمل های غذایی برای کنترل فشار خون بالا
استفاده از مکمل های زیر می تواند به درمان پرفشاری خون یاری نموده و احتمال ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.
1. منیزیم
منیزیم، یک ماده معدنی است که به بسیاری از عملنمودهای بدن یاری می نماید. این ماده مغذی در عملکرد عضلات، اعصاب و سیستم ایمنی نقش داشته و باعث تنظیم فشار خون می گردد. به گفته محققان، مکمل منیزیم می تواند با افزایش فراوری نیتریک اکسید به کاهش فشار خون یاری کند. نیتریک اکسید، مولکولی است که باعث گشاد شدن عروق خونی می گردد.
در مطالعات مختلف مشاهده شده که مصرف روزانه 450-365 میلی گرم منیزیم به مدت 4-3 ماه فشار خون را به طور قابل توجهی کاهش می دهد. افزایش منیزیم رژیم غذایی هم می تواند به درمان پرفشاری خون یاری کند. به ازای هر 100 میلی گرم افزایش منیزیم رژیم غذایی خطر ابتلا به پرفشاری خون 5 درصد کاهش پیدا می نماید. غذاهای غنی از منیزیم عبارتند از: اسفناج، سیب زمینی، آووکادو، بادام، بادام زمینی، برنج قهوه ای و ماست کم چرب.
2. فیبر
فیبر به حفظ سلامت قلب و دستگاه گوارش یاری می نماید. بعلاوه باعث کاهش کلسترول و کنترل فشار خون می گردد. طبق تحقیقات، استفاده از مکمل فیبر به کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک منجر می گردد.
فشار خون با 2 عدد و بر حسب میلی متر جیوه (mm Hg) تعیین می گردد. عدد بزرگ تر یا فشار خون سیستولیک به نیروی که در زمان انقباض قلب در عروق ایجاد می گردد، اشاره دارد. عدد کوچکتر یا فشار خون دیاستولیک فشاری را نشان می دهد که هنگام استراحت قلب به عروق وارد می گردد. فشار خون نرمال باید کمتر از 120/80 میلی متر جیوه باشد.
توصیه می گردد که بزرگسالان روزانه 25 گرم فیبر دریافت نمایند که متأسفانه در رژیم غذایی بسیاری از افراد این میزان فیبر وجود ندارد. در میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل میزان زیادی فیبر یافت می گردد که می توانید آن ها را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
3. ویتامین D
میزان ویتامین D خون در افرادی که فشار خون بالا دارند در مقایسه با افراد سالم کمتر است. هر چقدر میزان این ویتامین بالاتر باشد، احتمال ابتلا به پرفشاری خون کمتر است. آنالیز بیش از 300 هزار نفر نشان داد که در افراد با بالاترین سطح ویتامین D در مقایسه با افرادی که کمترین میزان این ویتامین را دارند، احتمال ابتلا به پرفشاری خون 30 درصد کمتر است. به همین علت، افراد مبتلا به پرفشاری خون باید سطح ویتامین D خود را آنالیز نموده و در صورت لزوم مکمل دریافت نمایند.
4. ویتامین های گروه B
ویتامین های گروه B به درمان پرفشاری خون یاری می نمایند. به اسم مثال، مکمل اسید فولیک (ویتامین B9) فشار خون را در افراد مبتلا به بیماری قلبی کاهش می دهد. علاوه بر این، افزایش دریافت اسید فولیک به وسیله افراد جوان می تواند از بروز این بیماری در سال های بعدی زندگی جلوگیری کند. مطالعات حیوانی نشان داده اند که مکمل ویتامین B6 هم در درمان پرفشاری خون مؤثر است. با این حال، در این زمینه مطالعات کافی روی انسان انجام نشده است.
فشار خون بالا در دوران بارداری بسیار خطرناک است. اگر پرفشاری خون در زنان باردار درمان نگردد، احتمال بروز پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری)، زایمان زودرس و تولد نوزاد کم وزن افزایش پیدا می نماید. مصرف مکمل اسید فولیک خطر ابتلا به پرفشاری خون و پره اکلامپسی را کاهش می دهد.
5. پتاسیم
احتمالا پتاسیم شناخته شده ترین مکمل غذایی برای کنترل فشار خون محسوب می گردد. تحقیقات گوناگون نشان داده اند که افزایش مصرف این ماده معدنی به وسیله رژیم غذایی یا مصرف مکمل به درمان پرفشاری خون منجر می گردد. چون پتاسیم دفع سدیم را از بدن افزایش داده و به گشاد شدن عروق خونی یاری می نماید. میوه ها و سبزیجات از جمله زردآلو، آلو، آووکادو، اسفناج، گوجه فرنگی و قارچ از غنی ترین منابع پتاسیم هستند. سدیم هم در نمک، فست فودها و غذاهای کنسرو شده به وفور یافت می گردد.
سدیم فشار خون را افزایش می دهد. چون مانع دفع آب به وسیله کلیه ها می گردد و تجمع آب اضافی در بدن فشار خون را بالا می برد. در آن دسته از بیمارانی که در رژیم غذایی شان سدیم زیادی وجود دارد، مصرف مکمل پتاسیم بسیار اثربخش است. با این حال، استفاده از این مکمل برای افراد مبتلا به بیماری های کلیوی مضر است.
6. کوآنزیم کیوتن
کوآنزیم کیوتن (CoQ10)، یک شبه ویتامین است که هم به وسیله بدن ساخته می گردد و هم در برخی غذاها مانند انواع گوشت، اسفناج، کلم بروکلی، پرتقال، توت فرنگی، عدس و لوبیای سویا وجود دارد. این ماده به سلول ها یاری می نماید تا انرژی فراوری نمایند.
برخی از محققان بر این باورند که مکمل CoQ10 به علت داشتن خواص آنتی اکسیدانی و پیشگیری از تشکیل رسوبات چربی در عروق خونی، فشار خون را کاهش می دهد. این حال، نتایج مطالعات درباره اثربخشی مکمل CoQ10 ضد و نقیض است و باید در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام گردد.
7. ال- آرژنین
ال-آرژنین (L-arginine)، یک اسید آمینه است که در صورت مصرف به شکل مکمل می تواند میزان فشار خون را کاهش دهد. آنالیز 4676 نفر نشان داد که مصرف مکمل ال- آرژنین میزان فشار خون را در افراد مبتلا به پرفشاری خون و زنان باردار مبتلا به این بیماری به میزان چشمگیری کاهش می دهد. علاوه بر این، این مکمل به طور قابل توجهی عملکرد عروق خونی و جریان خون را بهبود می بخشد.
8. ویتامین C
ویتامین C، یک ماده مغذی محلول در آب است که بدن برای بسیاری از عملنمودهای مهم خود به آن احتیاج دارد. مکمل ویتامین C در کنترل فشار خون بالا مؤثر است. تحقیقات تازه نشان می دهد که مصرف روزانه 1000-300 میلی گرم ویتامین C به وسیله افراد مبتلا به پرفشاری خون باعث کاهش فشار خون می گردد. در افرادی که میزان این ویتامین کم است، احتمال ابتلا به پرفشاری خون افزایش پیدا می نماید.
9. چغندر
غالبا ورزشکاران از مکمل های چغندر برای تقویت عملکرد ورزشی استفاده می نمایند. چون این سبزی ریشه ای جریان خون و اکسیژن رسانی به عضلات را بهبود می دهد. جالب است بدانید که آب چغندر و بعلاوه مکمل آن هم در بیماران مبتلا به پرفشاری خون و هم در افراد سالم باعث کاهش فشار خون می گردد.
10. سیر
سیر فشار خون بالا را کاهش داده و از بروز بیماری قلبی پیشگیری می نماید. مصرف مکمل سیر میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب 8/3 میلی متر جیوه و 5/5 میلی متر جیوه کاهش می دهد. محققان تخمین می زنند که این میزان کاهش فشار خون خطر سکته مغزی، حمله قلبی و بیماری عروق کرونر (عروق تغذیه نماینده قلب) را تا 40 درصد کاهش می دهد.
11. روغن ماهی
روغن ماهی با کاهش چربی خون، التهاب و فشار خون بالا، به حفظ سلامت قلب یاری می نماید. مطالعات نشان می دهد که افراد مبتلا به پرفشاری خون ممکن است از مصرف دوز بالای مکمل روغن ماهی سود ببرند.
مکمل امگا3 که نوعی مکمل روغن ماهی محسوب می گردد، می تواند در بیماران مبتلا به پرفشاری خون که دارو مصرف نمی نمایند، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب 4/51 و 3/05 میلی متر جیوه کاهش دهد. علاوه بر این، تعیین شده که افزایش امگا3 خون از ابتلا به پرفشاری خون پیشگیری می نماید.
12. پروبیوتیک ها
پروبیوتیک ها، باکتری های مفیدی هستند که به طور طبیعی در روده یافت می شوند. مکمل های حاوی این باکتری ها فواید زیادی برای سلامتی داشته و حتی می توانند به کاهش فشار خون بالا یاری نمایند. با این حال به اعتقاد محققان، استفاده از مکمل پروبیوتیک زمانی مؤثرتر است که چندین گونه پروبیوتیک مصرف شوند، مدت زمان مصرف حداقل 8 هفته باشد و دوز روزانه به بیش از 10 میلیارد واحد تشکیل کلونی (CFUs) برسد.
13. ملاتونین
ملاتونین، هورمونی است که به وسیله بدن ساخته می گردد و می توانید از آن به شکل مکمل هم بهره ببرید. اگرچه غالبا از مکمل ملاتونین برای بهبود کیفیت خواب استفاده می گردد، اما این مکمل فواید دیگری هم برای سلامتی دارد. به اسم مثال، می تواند میزان فشار خون را در افراد مبتلا به پرفشاری خون کاهش دهد. برخی مطالعات نشان داده اند که در زنان کاهش فراوری ملاتونین در بدن ممکن است باعث پرفشاری خون گردد.
14. چای سبز
چای سبز فواید زیادی برای سلامتی دارد که یکی از آن ها درمان پرفشاری خون است. در تحقیقات مختلف مشاهده شده که نوشیدن چای سبز یا مصرف مکمل آن به مدت 16-3 هفته فشار خون را در بیماران مبتلا به پرفشاری خون و افراد سالم به طور قابل توجهی کاهش می دهد.
15. زنجبیل
مصرف مکمل های زنجبیل با دوز بالا می تواند به درمان پرفشاری خون یاری کند. شواهد علمی نشان می دهد که مصرف 8 هفته مکمل زنجبیل با دوز 3 گرم، فشار خون را در افراد کمتر از 50 سال به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. در برخی مطالعات هم مشاهده شده که مصرف روزانه 2 گرم پودر زنجبیل باعث کاهش فشار خون، تری گلیسیرید و قند خون ناشتا می گردد.
احتیاط در استفاده از مکمل ها برای درمان فشار خون بالا
اگرچه برخی مکمل های غذایی به درمان پرفشاری خون یاری می نمایند، اما این بدان معنی نیست که همه مکمل ها بی خطر هستند. مهم است بدانید که بسیاری از مکمل ها ممکن است با داروها از جمله داروهای کاهنده فشار خون تداخل داشته باشند. علاوه بر این، زیاده روی در مصرف آن ها می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
همواره باید قبل از مصرف هر نوع مکملی با پزشک، داروساز یا متخصص تغذیه مشورت کنید. پزشکان می توانند با توجه به شرایط و احتیاج شما دوز ایمن و مؤثر را تعیین نمایند. بعلاوه به یاد داشته باشید که هیچ مکمل یا نوشیدنی خاصی نمی تواند جایگزین داروهای تجویز شده به وسیله پزشک گردد. بنابراین، خودسرانه داروهای خود را قطع نکنید یا دوز آن ها را تغییر ندهید.
کلام پایانی
برخی مکمل های غذایی مثل منیزیم، پتاسیم، سیر، روغن ماهی و زنجیل در درمان پرفشاری خون نقش دارند. با این حال، قبل از مصرف هر نوع مکملی با پزشک مشورت کنید تا میزان مصرف مکمل برایتان تعیین گردد و مطمئن شوید که مکمل با داروهای شما تداخل نداشته باشد.
این مطلب فقط جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منبع: healthline, medicalnewstoday
منبع: دیجیکالا مگ