77 درصد بازار مسکن در کنترل سوداگران، مالیات بر عایدی یک ضرورت است

به گزارش بالیو، به گزارش خبرنگار مهر، مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن اگرچه دو سال قبل در ابتدای مطرح شدن و حمایت کارشناسان از این مالیات و تاکید بر لزوم وضع هرچه سریع تر این پایه مالیاتی جدید، با مخالفت فعالان این صنف روبرو بود اما تبیین ابعاد این مالیات و اثر مثبت آن بر مهار سوداگری موجب شده اخیراً فعالان بازار مسکن نیز به جمع حامیان این مالیات ملحق شوند.

77 درصد بازار مسکن در کنترل سوداگران، مالیات بر عایدی یک ضرورت است

جهت دریافت خدمات طراحی پارکینگ کلاسیک با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان ارائه دهنده بهترین خدمات طراحی و اجرای محوطه سازی و حیاط سازی می‌باشد.

این طرح از سال 1393 در مجلس نهم مطرح شد اما پس از دو بار تصویب در کمیسیون مالی مجلس، بنا به گفته بعضی نمایندگان، به دلیل نامه نگاری های وزیر وقت و مستعفی راه و شهرسازی، با دستور رئیس مجلس از دستور کار صحن علنی خارج شد.

این درحالی است که بسیاری از کارشناسان مالی تصویب و اجرای این پایه مالیاتی را سبب ثبات و حتی کاهش قیمت مسکن، افزایش معاملات و از همه مهمتر خروج سفته باران و دلالان از بازار مسکن می دانند که پیامد آن، تبدیل شدن مسکن از کالای سرمایه ای به کالای مصرفی است.

هفته گذشته وزیر اقتصاد از ارائه لایحه مالیات بر عایدی سرمایه ذیل لایحه اصلاح قانون جامع مالیات های مستقیم به هیئت دولت اطلاع داد که با توجه به مراحل متعدد آنالیز آن در کمیسیون اقتصاد دولت، صحن هیئت دولت، ارسال به مجلس، اعلام وصول آن، ارسال به کمیسیون مالی مجلس و سپس طرح در صحن علنی آن، به نظر می رسد بیش از یک سال زمان تا تصویب آن در انتظار لایحه مالیات بر عایدی مسکن باشد.

در همین خصوص مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران در تشریح ابعاد مفید کاهش سود فعالیت های غیرمولد به خبرنگار مهر گفت: طرح مالیات بر عایدی سرمایه، بازارمسکن را در راستا سالم تری قرار می دهد؛ به طوری که خریداران، فروشندگان و واسطه ها از آن منتفع می شوند.

خسروی اضافه کرد: گرانی باعث رکود مسکن می گردد؛ در حالی که این نوع مالیات به کاهش قیمت و رونق معاملات می انجامد.

77 درصد معاملات از نوع سوداگرانه است

رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان این که 77 درصد معاملات بازار مسکن در ایران را تقاضای سرمایه ای تشکیل می دهد گفت: در چنین شرایطی قیمت ها دائماً بالا می رود و اقشار متوسط و پایین روز به روز از مسکن مناسب دورتر می شوند. از سوی دیگر پرش های قیمتی در بخش مسکن، کاهش معاملات را در پی دارد و با توجه به پیشران بودن صنعت ساختمان، اقتصاد کشور تحت تأثیر قرار می گیرد.

به گفته خسروی، کشورهای دنیا برای کنترل تقاضای سوداگرانه در بازار املاک از ابزار مالیات بر عایدی سرمایه استفاده می نمایند و این پایه مالیاتی در 180 کشور دنیا اجرا می گردد. آمریکا، انگلیس، کانادا، برزیل، چین، فرانسه، روسیه، اسپانیا، ژاپن، ایتالیا، ترکیه، بوتسوانا، قطر، لیبی و … از جمله کشورهای توسعه یافته، در حال توسعه و توسعه نیافته ای هستند که این مالیات را مورد استفاده قرار می دهند. در انگلستان یکی از دلایل اصلی استفاده از مالیات بر عایدی سرمایه، رشد سریع ارزش ملک پس از جنگ دنیای دوم بود. در آن مقطع سوداگران املاک، خانه ها را احتکار می کردند تا از عایدی سرمایه استفاده نمایند.

وی توضیح داد: مالیات بر عایدی سرمایه بر ارزش دارایی وضع نمی گردد بلکه بر افزایش ارزش دارایی یا همان عایدی دارایی وضع می گردد. به طور مثال اگر فردی ملکی را در امسال به قیمت 100 میلیون تومان خریداری کند و در سال بعد به قیمت 150 میلیون تومان بفروشد، درصدی از 50 میلیون تومان افزایش ارزش دارایی، مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه خواهد بود. هم چنین در طرح پیشنهادی کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس شورای اسلامی، انتقال بین نزدیکان نسبی طبقه اول خانواده شامل والدین و فرزندان و همسر دائم، معاف از مالیات در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر برای تشویق به عرضه مسکن و ساخت، ضروری است اولین انتقال واحدهای مسکونی نوساز از پرداخت مالیات بر عایدی املاک معاف شوند.

طی دوره 23 ساله رشد قیمت مسکن 1.4 برابر تورم بوده است

رئیس کمیسیون تخصصی مشاوران املاک اتاق اصناف کشور اظهار داشت: آنالیز ها نشان می دهد معمولاً صاحبان املاک برای بهره مندی از معافیت های بیشتر مالیاتی و افزایش قیمت، فروش واحد خود را به تأخیر انداخته اند که توازن عرضه و تقاضا را به هم زده است. از سال 1371 تا 1394 در شهر تهران، بهای زمین 128 برابر، مسکن 88 برابر و اجاره بها 106 برابر شده است؛ در حالی که طی این مدت شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی 67 برابر شده، یعنی بهای زمین 2 برابر و مسکن 1.4 برابر و اجاره بها 1.7 برابر سطح عمومی قیمت ها افزایش پیدا نموده است. اگر بخشی از سود ناشی از خرید و فروش سفته بازانه مسکن به عنوان مالیات اخذ گردد قطعاً این نوع معاملات کاهش می یابد و معاملات مصرفی جای آن را می گیرد. در این خصوص باید تفاوت نرخ مالیات در اثر نگهداری دارایی ها در کوتاه مدت و بلندمدت از بین برود.

خسروی با بیان این که طی دهه های اخیر مرتباً شاهد افزایش قیمت مسکن بوده ایم، گفت: ارزش 4.7 میلیون مسکن مازاد در ایران به عدد افسانه ای 1,900 تریلیون تومان رسیده است. یعنی از یک طرف دارایی ها در بخش ملک، منجمد شده و از طرف دیگر فشار تقاضای مصرفی برای خرید و اجاره افزایش پیدا نموده است. طبق آمار، قیمت خانه در تهران از سال 1372 تا کنون 265 برابر شده و تعداد مستأجران از سال 1375 تا کنون دو برابر شده است. بنابراین ضروری است به منظور تعادل بخشی به بازار مسکن از مالکان این واحدهای مسکونی مالیات اخذ گردد.

مشاوران املاک، خواستار ارزان شدن مسکن هستند

خسروی درباره آخرین شرایط طرح مالیات بر عایدی سرمایه اظهار کرد: این طرح در کمیسیون مالی مجلس آنالیز و در آبان ماه 1397 با کلیات آن موافقت شد اما در جریان آنالیز جزئیات، طرح مذکور به دلیل وعده دولت جهت ارائه لایحه ای جامع در آینده نزدیک، متوقف شد این لایحه پس از مدتها از سوی وزارت اقتصاد نهایی و به هیئتی دولت تقدیم شد. طرح مذکور نیز کماکان در کمیسیون مالی مجلس معطل مانده است.

رئیس اتحادیه مشاوران املاک ادامه داد: البته وزارت راه و شهرسازی ضمن موافقت با تصویب و اجرای چنین پایه مالیاتی، پیش احتیاج ارائه لایحه به مجلس را راه اندازی سامانه املاک و اسکان دانسته است. مهندس اسلامی، وزیر راه و شهرسازی قول داده تا خاتمه سال 1398 این سامانه رونمایی گردد.

وی با بیان این که مشاوران املاک به هیچ عنوان عامل گرانی در بازار مسکن نیستند، توضیح داد: اگر قیمت ها بالا برود معاملات پایین می آید و طبیعتاً هیچ مشاوری از گرانی دفاع نمی کند. به همین لحاظ بنده به عنوان نماینده رئیس اتاق اصناف ایران در کمیسیون تخصصی مشاوران املاک کشور به نمایندگی از 120 هزار عضو اتحادیه املاک در ایران از هر طرحی که به رونق اقتصاد کشور یاری کند از جمله طرح مالیات بر عایدی املاک حمایت می کنم.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 8 فروردین 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: balio.ir شناسه مطلب: 872

به "77 درصد بازار مسکن در کنترل سوداگران، مالیات بر عایدی یک ضرورت است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "77 درصد بازار مسکن در کنترل سوداگران، مالیات بر عایدی یک ضرورت است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید